La plaça París (1978)

TW
0

L'eixample del Camp Redó amb la modernitat dels seus carrers amples i dels seus moderns edificis s'enriquia amb una plaça nova, que el Consistori dedicà a la capital francesa. París -diu la sentència adagi- bé val una missa. És a dir, que ho paga, com diríem en bon mallorquí. I en aquesta plaça, que podríem dir, avui mateix, ens presenta un calidoscopi feliç, amb les seves clapes enjardinades i els seus indrets d'esplai, podem evocar una figura literària que visità aquesta illa en diferents avinenteses, la dècada dels 80. I amb ella, aquells textos que ens parlen de París, el seu París, que més o manco és el mateix que el de Sarah Bernhardt, George Sand o Colette. És el París de Françoise Sagan (1935-2004) o Françoise Quoirez, que tal era el seu nom de família, nascuda a Cajarc, en el departament francès de Lot, filla de Pierre Quoirez i Marie Larbaud. Es traslladaren a París quan ella era molt petita i ja a la capital, fou educada a les escoles del Convent des Oiseaux i del Sacré-Coeur. Acabà els seus estudis secundaris el 1952, estudià un any a la Sorbona i els va deixar per a dedicar-se a escriure. Tenia 19 anys quan aconseguí editar la primera novel·la, «Bon jour, tristesse». L'obra narrava el despertar eròtic d' una filla de casa benestant. Fou un gran èxit, traduït a 25 idiomes, com una crítica de l'alta societat burgesa.

«París ho havia descobert d'una vegada i per a sempre i mai no m'era estrany. Però vaig restar novament astorada del seu encís i d'aquesta mena de plaer que jo sentia en passejar pels seus carrers, encara influïts per l'estiu...».

És un fragment d'una altra de les seves novel·les: «Un certain sourire» que es descobreix, com en tota la seva escriptura, evidents trets autobiogràfics...

«El matí següent feia bon temps, encara que un poc fred i ventós.

En sortir, ella recordava amargament la seva promesa d'anar al Ritz: s'haguera estimat més seure a la terrassa dels Deux-Magots o de Flore, retrobar els vells amics, fer bromes mentre es beu un suc de tomàtiga, com abans. Trobar-se amb Alain al Ritz li semblava com formar part d'un escenari americà i fictici, sense cap relació amb l'aire que ella respirava ni amb la seva anada pel Boulevard Saint-Germain, tranquil i embadalit, sempre resignat al pas dels semàfors. Ella arribà a la plaça Vendôme anant a peu, demanà la cambra d'Alan i no recobrà consciència d'ella mateixa, d'ell, d'ells, més que en obrir la porta».

En aquest cas, la Sagan s'explora en «Les mervelleux nuages» i sap que només el sud, la Côte d'Azur, la Riviera Italiana o Mallorca ofereixen una porta ampla per a fugir dels fantasmes d'un insomni que la va perseguir tota la vida.