Art a la Seu espera 3.000 persones a la inauguració de la capella de Sant Pere

La Fundació no cedeix a les peticions de Miquel Barceló per incloure noms a la làpida

Barceló dóna la mà a Fiol en presència del bisbe Murgui i del rector Avel·lí Blasco.

TW
0

La Casa de l'Església va acollir, ahir horabaixa, la que previsiblement serà la darrera reunió del Patronat de la Fundació Art a la Seu abans de la inauguració que Miquel Barceló ha de fer de la capella del Santíssim, un esdeveniment per al qual esperen, segons comentaren en acabar, devers tres-mil persones. Puntualment anaren arribant els membres del Patronat: Francesc Fiol, Dolça Mulet, Rafel Perera, Avel·lí Blasco, Mercè Gambús, Gabriel Barceló, Josep Oliver -en representació del conseller de Turisme-, Joan Darder; el bisbe Jesús Murgui acompanyat pel seu secretari, Antoni Burguera; i Rogelio Araújo. El darrer que arribà, amb un cotxe oficial del Govern, fou l'artista felanitxer.

L'ordre del dia constava de quatre punts: l'aprovació de l'acta anterior; preparatius de l'eucaristia i la benedicció de la capella; peticions particulars i un torn obert de paraules. El primer punt que es tractà fou el de les peticions particulars de l'artista, que exposà àmpliament i que consistien a afegir tres noms -Gabriel Mesquida, Sebastià Gamundí i Vicenzo Santoriello- a la làpida commemorativa que la Fundació Art a la Seu col·locarà a prop de l'obra de Barceló; parlar del tancament de la capella per preservar l'obra i preveure l'edició d'un llibre commemoratiu. En acabar la seva exposició, Miquel Barceló va sortir de la Casa de l'Església a les 17.50 hores, sense fer cap declaració als mitjans. Just en acabar la reunió, la portaveu de la Fundació, Mercè Gambús, explicà que la institució havia «confirmat el text de la làpida» tal com ja ho publicà Diari de Balears. De fet, «la làpida va ser una iniciativa d'Art a la Seu per destacar les institucions i les persones que han col·laborat directament per fer possible l'obra», per la qual cosa els patrons no varen veure la necessitat de posar els noms que pretenia l'artista en aquesta placa.

Quant al protocol i als convidats, la vicerectora va explicar que hi ha 1.500 persones que han confirmat la seva assistència a un acte que en pot acollir fins a tres mil i que serà obert a tothom, amb anuncis a la premsa. L'acte consistirà en una celebració eucarística i en la benedicció de la capella. En acabar la primera part, una comitiva religiosa es dirigirà cap aquell lloc per beneir-lo. Barceló esperarà allà la comitiva i els reis d'Espanya i hi haurà parlaments del rector, Conrado de Vilallonga -president del Patronat-, del president del Govern i del pintor, que mostrarà la capella als presents sense un cordó de seguretat que s'hi instal·larà tot d'una que hagi acabat aquest acte perquè, tothom que ho vulgui, vegi l'obra.

Sobre els pagaments, Gambús va afirmar que estaven «controlats» i que el total de l'obra sobrepassaria els quatre milions d'euros. Ahir mateix, el Consell de Govern va aprovar una inversió de la Conselleria de Turisme de 766.666 euros «per a la realització dels projectes de Barceló a la Seu fins l'any 2009», que constaven de tres fases: revestiment de la capella, elaboració i instal·lació de cinc vitralls i «la construcció de 10 gàrgoles de l'exterior de la Seu per substituir les que han estat destruïdes». Amb posterioritat, s'emeté un segon comunicat que s'inclogué a la pàgina del Govern en el qual afirmava que la reconstrucció d'aquestes gàrgoles «finalment no es durà a terme».