L'Escola Superior d'Art Dramàtic obre les portes al futur teatral de Balears

Alumnes, polítics i artistes «ompliren de vida» el nou centre d'ensenyament

La companyia de dansa Sol Picó oferí un espectacle inaugural.

TW
0


Les portes de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (Esadib) s'obriren ahir al públic amb la inaguració del nou centre i la lliçó inaugural del curs 2006/07 a càrrec del director teatral Lluís Pasqual. L'Escola és encara un miratge per a molts. Enrere queden les reinvidicacions del món artístic i cultura perquè el centre fos una realitat. Amb aquesta premissa el mestre inaugural, Lluís Pasqual, avisà els polítics perquè ara vetlin per a la preservació de les arts escèniques. «El teatre és respirar, caminar, parlar, llegir,... És el mateix que aprenem a la vida», digué. Però advertí que «les escoles de teatre són molt fràgils» i instà els polítics a defensar-la, «perquè no donen una rendibilitat patrimonial».

Un vídeo corporatiu estrenà el vespre presidit pel cap del Govern balear, Jaume Matas, i el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; el director de l'Escola, Carles Molinet, i el gerent de la Fundació, Biel Pomar. Els vint-i-quatre alumnes que començaren el curs l'octubre foren els testimonis directes de la inauguració d'una gala que congregà nombrosos artistes i polítics. Entre ells, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs; la batlessa de Palma, Catalina Cirer; la directora general de Cultura, Catalina Sureda; Guillem Ginard, del Consell de Mallorca; el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, i el professor de la UIB Joan Mas, entre d'altres.

Molinet repassà la trajectòria que va emprendre el 2004 quan li foren encomanats un estudis previs per a la iniciació del projecte. «Avui aquest edifici singular s'omple de vida. Esper que l'Esadib camini cap a l'excel·lència i pugui retornar amb escreix totes les esperances que s'hi han dipositat», conclogué. Per la seva banda, Lluís Pasqual destacà que el teatre és un art artesanal i l'escola un aprenentatge col·lectiu «per tal de convertir-se en un instrument que serà posseït per l'esperit del personatge. És com fer l'amor amb el públic», ironitzà. El títol de la seva lliçó inaugural, Cinc raons per una escola, anà dirigit a l'Administració, a qui donà cinc raons per potenciar el teatre. «Primer perquè hi ha gent que en vol fer i d'altres que en volen veure; perquè tenim una responsabilitat humanística; perquè el teatre ens permet reflectir la vida i es converteix en una metàfora de la utopia». Per acabar assegurà que dins la «societat de la mentida» en què vivim «el teatre és un exercici de la ficció, però en aquest cas consentit».

El president del Govern, Jaume Matas, respongué Pasqual en el seu discurs i esmentà que l'Esadib és ja una realitat. «Com d'altres coses, i sense cap tipus de vanitat aquesta escola ja no té marxa enrere», sentencià. Per la seva banda, el conseller Fiol remarcà que «aquest no ha estat un projecte fàcil, però hem posat a l'abast dels ciutadans la possibilitat d'adquirir uns estudis especialitzats». Moltes cares conegudes omplien el petit aforament de l'Auditori. Els directors Pere Fullana i Pitus Fernández; els actors Andrea Cruz i Luca Bonadei; la ballarina Mariantònia Oliver, o el responsable de la programació del Principal, Pere Caminals. Després del discurs i dels parlaments, Jaume Matas, Francesc Fiol, Catalina Cirer i Carles Molinet destaparen la placa inaugural l'Esadib. Un brindis marcà el sus a la celebració artística per a tots els ciutadans.