Mallorca recopila per primera vegada «Las Meninas» pop de l'Equipo Crónica

Manolo Valdés i Rafael Solbes van fer fins a 36 interpretacions de l'obra de Velázquez

Interpretació que Equipo Crónica van fer de «Las Meninas» de Picasso.

TW
0

L'any 1655 Diego Velázquez va pintar Las Meninas. 400 anys més tard, l'obra del pintor andalús ha estat valorada per molts com «el quadre» i ha inspirat multitud d'artistes a fer-ne una reedició artística i una reflexió filosòfica. Noms com Picasso, Dalí, Ortega o Foucault se sumen a una llarga llista en què destaquen les més de 35 interpretacions d'estil pop creades pels valencians Equipo Crónica. És dins aquest context que el Museu d'Art Espanyol Contemporani de Palma acull, fins al proper 28 d'abril, l'exposició Equipo Crónica: Crónicas Reales on es recull, per primer pic, una bona mostra del treball que Manolo Valdés i Rafael Solbes, i Joan Antoni Toledo en menor mesura, van fer entre els anys 1965 i 1982 formant part del col·lectiu Equipo Crónica.

El museu palmesà ja comptava dins les seva col·lecció permanent amb l'obra La Salita (1970). El director de la Fundació Joan March, Javier Gomá, manifestà ahir la seva voluntat de «potenciar l'obra d'alguns artistes que estan a la col·lecció permanent» i d'oferir, per primera vegada a la història, una recopilació dels dos artistes valencians sota el fil conductor de Las Meninas, fet prou difícil ja que la majoria d'obres estan en mans de particulars. La gesta ve acompanyada d'un complet catàleg que representa així la primera gran monografia sobre Las Meninas en l'obra de l'Equipo Crónica i que ha estat coordinat per la catedràtica d'art Espanyol a la Universtat de Bordeus, Michèle Dalmace, que va reconèixer la tasca de Valdés i Solbes la «seva gran preocupació pel llenguatge plàstic i la seva reflexió sobre el mite de Velázquez».

És així com, dins la mostra, hi trobam diferents representacions del quadre: sovint són detalls extrets de la pintura, d'altres imatges generals de la sala i en molts d'ells hi ha plasmada, al més pur estil Velázquez, la figura dels dos pintors. La filosofia de l'Equipo Crónica a l'hora de representar les Menines era, segons va explicar Dalmace, «fer-ho amb humor, tal com els artesans valencians feien amb els ninots de les falles». Els quadres i figures, d'estil pop i amb colors plans, van saber interpretar i plasmar «la cultura dominant de la història, tant del segle XVII com del XX». És per això que si bé Velázquez situà les Menines en un saló reial del segle XVII, l'Equipo Crònica ho va saber fer en una casa burgesa de finals dels anys 70. Les obres de l'Equipo Crónica sobre Las Meninas, tant les pintures com les escultures, van del 1969 al 1981, veient-hi una clara evolució i referències a artistes com Picasso, Miró o Dalí, entre d'altres.