TW
0

Xavier Barceló acaba de recopilar en un llibre la Història, memòria i mite a la narrativa d'Antoni Mus (1925-1982), escriptor de Manacor, guanyador del premi Víctor Català amb Vida i miracles de n'Aineta dels Matalassos (1976) i el Sant Jordi amb La Senyora (1979).

Si bé és cert que Xavier Barceló no va arribar mai a conèixer en vida l'escriptor manacorí, sí que la seva «força narrativa» el captivà de valent i n'ha acabat fent una completa tesina que ha desembocat en aquest volum. «El llibre és un estudi bastant profund sobre la temàtica de Mus i vull demostrar que les seves novel·les no eren gens simples», afirma. D'aquesta manera, Barceló vol desmentir alguns dels mites atribuïts a l'escriptor manacorí, «de qui deien que era massa populista i que cercava sempre agradar al públic sense pretensions». Pel filòleg encarregat de l'obra, «Mus era molt coherent. Parlà de la Guerra Civil o de l'explotació dels pagesos i ha estat sempre molt marcat ideològicament». De l'estil de Mus, Barceló en continua destacant: «La seva obra era directa i amb una aparent espontaneïtat, però al mateix temps volent dir coses. Si hi paraves a pensar veies que no ho era, tan espontani».

Bona part de l'obra d'Antoni Mus vetla per recuperar la memòria col·lectiva de Mallorca que el franquisme havia intentat abolir. L'època més prolífica recorre els anys 1975 i 1982, data en què morí víctima d'un càncer. Durant aquesta època escrigué tres llibres de contes i tres novel·les. «Un dels problemes de Mus és que no va tenir temps de defensar la seva època, ja que va morir just quan començava a tenir èxit», comenta el filòleg.

Per fer el llibre, Barceló ha mirat de parlar amb gent que va viure ben a prop de l'escriptor. Tots coincideixen a destacar la vitalitat de Mus: «Tothom deia que era un home que personalment enganxava molt».

Antoni Mus escrivia per distracció. La seva feina, al capdavant de l'empresa Perles de Mallorca, li permetia conèixer realitats properes que inspiraven bona part de la seva obra: «Les 'perleres' anaven xerrant i ell escoltava. A partir d'aquí recreava les històries i ho sabia fer amb molta gràcia». Xavier Barceló, llicenciat en filologia per la UIB, ha estat lector de català a la Universitat de Sheffield i a la de Liverpool. Actualment cursa un doctorat en literatura mallorquina, a cavall entre Mallorca i l'estranger.