TW
0


Si hi ha algun tret que defineix aquesta col·lecció és la satisfacció d'institucions, d'escriptors i d'editors per fer-la possible. Han estat seixanta volums que recullen un extens ventall de gèneres, autors i també èpoques literàries, unes de convulses, altres plenes d'il·lusió.

Diari de Balears s'ha volgut posar en contacte amb alguns dels principals protagonistes d'aquesta col·lecció, com les institucions que li han donat suport. La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, afirma que «vull donar l'enhorabona als promotors d'aquesta Biblioteca, que ha permès acostar a les mallorquines i als mallorquins molts d'escriptors i les seves obres que són un referent literari i indispensables per divulgar la cultura i la llengua catalana a la nostra terra». Agustí Tudurí, de Banca March, també expressava la seva satisfacció per la seva col·laboració en la iniciativa i també «per la seva qualitat i diversificació». De fet, deia que «aquesta col·laboració està dins la nostra línia de suport a les manifestacions culturals de la nostra societat i és per això que ens hi vàrem adherir gustosos quan va sorgir aquesta proposta».

El president del Grup Serra, Pere A. Serra, va valorar la tasca d'editor i digué que «Diari de Balears ha de donar les gràcies a totes aquelles persones i institucions que han col·laborat a fer possible la Biblioteca. Gràcies a ells, s'ha pogut aconseguir una col·lecció en català que crec que té pocs antecedents en la història de la nostra literatura i que crec que, amb vista al futur, agafarà més força i més importància. Vull agrair al Consell de Mallorca el sentit i l'amor profund que té per la nostra llengua. Crec que tenc indicis -continuà dient- que serà una referència a tenir molt en compte en la nostra literatura i també en els nostres intel·lectuals».

Tres artistes va ser el volum aportat per Pere A. Serra a la Biblioteca. El president-editor d'aquest diari també va valorar la seva percepció com a autor: «He de manifestar que m'he sentit molt honorat de figurar en la iniciativa amb uns assajos un tant autobiogràfics en referència a tres grans artistes (Joan Miró, Juli Ramis i Aligi Sassu). Lògicament no puc presumir, ni mai no ho faria, d'estar a l'altura literària de la gran majoria de les firmes que han fet possible aquesta obra».

Si hi ha hagut un autor que s'ha interessat i ben públicament per aquesta col·lecció és el poeta Bartomeu Fiol, que ha escrit molts d'articles en què analitza les obres sorgides. De fet, ell mateix explica que «la conclusió a què jo arrib és que la densitat i el volum de tots els texts publicats en justificarien un petit estudi. Es parla de molts de temes diferents i es fa una repassada de tota la literatura produïda a Mallorca. Reduir això en poques paraules és difícil». De tota manera, el poeta de Sobre la parenta pobra i altres escàndols, ja ha reiterat que si la Biblioteca no ha aconseguit el seu objectiu de penetració dins la societat, «jo crec que res ja no ho pot assolir», afirma.

Talaia Alta és el nom del recull d'articles periodístics de Climent Picornell. «De la col·lecció, només en puc dir coses bones», explicava l'autor de Sant Joan, que continuava «això d'arreplegar seixanta obres no només de literatura, sinó de pensament o de reflexió em sembla molt bé». Quant a la percepció, va explicar que «els outputs que he tingut de fora m'han sorprès molt perquè, del meu llibre, me n'ha parlat gent que jo no feia lector habitual de DdB».

També són articles periodístics, Escrits inofensius , l'aportació de Josep Maria Llauradó a la col·lecció. L'escriptor explica que «el més interessant ha estat la diversitat de la col·lecció que es pot dividir en alguns grups; per exemple, es poden considerar els volums que són d'homenatge als grans escriptors i un altre que estaria format per les novetats. Cal dir que el model de llengua uneix actualitat amb la tradició i utilitat en tots els àmbits».

El llibre Més enllà del mur, d'Antoni Serra , es va publicar el 2 de juliol de l'any passat. «La publicació setmanal de la Biblioteca ha estat una excel·lent, a més de rigorosa, iniciativa -com ho va ser temps enrere la Biblioteca bàsica de Mallorca- per donar a conèixer la nostra literatura a amplis sectors de la població. Són aquests els tipus d'activitats que es necessiten: divulgar, difondre, popularitzar les diverses creacions literàries i intel·lectuals i posar-les a l'abast de tothom. I això crec que és el que s'ha aconseguit, en tot cas, a primera instància, amb l'oferta dominical de DdB. Per això, cal felicitar-lo sense reserves», va concloure.

Vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i poeta, Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampo, argumenta que «l'obra ha estat positiva. És una llàstima que no es completin algunes llacunes perquè hauria resultat perfecta. Cal dir que, dins el meu cercle, la gent anava esperant els volums que havien de sortir amb ganes; també sé de gent que no està dins el meu cercle (eminentment és la Universitat, amb alumnes i professors) que ha fet la col·lecció completa i això és molt positiu».

Un altre dels poetes i escriptors del qual hem pogut llegir Poesies és Sebastià Alzamora. L'autor llucmajorer diu que «personalment és una satisfacció i un honor formar part d'una obra com aquesta perquè encara em consider un escriptor jove i estar al costat de Llull, Porcel o Fiol, per dir alguns noms, imposa... És una il·lusió molt gran. Cal dir que, amb vista al públic, aquestes són iniciatives molt bones per apropar el nostre patrimoni literari als lectors. Esper que n'hi hagi més, d'iniciatives com aquesta».

La terra borda és el llibre que Lluís Maicas ha aportat a l'obra. L'autor inquer no dubta a dir que «a mi, m'ha semblat una iniciativa extraordinària perquè ha acostat moltes lectures al gran públic. De fet, a molts, ens ha brindat l'oportunitat de rellegir obres les quals fa molts d'anys que estan exhaurides. Quant a la percepció que jo he tingut de la difusió és que ha arribat molt perquè he rebut molts comentaris d'algunes obres i això és molt positiu per a la nostra cultura», afirma.