TW
0

L'església de les Caputxines, «amb una excel·lent acústica», acollirà avui a partir de les 20 hores el concert A Belén, pastorcillos... en benefici d'Unicef. És un concert molt especial, ja que el músic anglès Timothy Roberts ha musicat una nadala la lletra de la qual ha recuperat de l'arxiu del convent de les Caputxines. Es tracta d'aquest A Belén, pastorcillos..., que es va cantar al mateix convent el dia de Nadal de 1706 i que aleshores va musicar i escriure Raphael Vellés. Dos-cents anys després, i amb la música perduda, Roberts ha emprès la tasca de composar-la, amb molta modèstia, perquè afirma que «ha estat quelcom senzill. Jo estic molt avesat a improvisar música barroca -Bach, Monteverdi, Haëndel,... Composar música en aquest estil no és tan difícil perquè en conec el repertori i la nadala és escrita en estil de ressò amb unes cobles on la darrera paraula es repeteix, transformada en una altra, en el següent vers».

Roberts comptarà amb les veus de Fanny Marí (com a pastor); Margalida Arbona (ressò) i el Cor Conditor Alme, creat pel mateix Roberts amb joves illencs per tal de recuperar peces que estiguin oblidades als arxius musicals de convents i esglésies. Als cantants, els acompanyarà una orquestra de setze joves músics. més, el concert començarà amb una escena nocturna, Passacaglia , de Biagio Marini i seguirà amb un càntic a la Verge, Magnificat anima mea Dominum; dues nadales de Francisco Guerrero, Concerto grosso in Fa major OP. 3 de Händel; de The Happy Prince, d'Oscar Wilde, que recitarà Maria Antònia Company i acabarà amb la nadala amb música de Roberts.

Una de les curiositats de la nadala, de la qual s'ha editat una edició facsímil per commemorar el desè aniversari de l'obertura al públic del Betlem de les Caputxines, rau en les lloances que es fan de l'Arxiduc Carles (el 1706, Palma era austriacista). Cal dir que, amb l'entrada de Felip V (1715), texts com aquests foren abocats a la desaparició.