L'Illa celebra les tradicionals matines

Els mallorquins s'aboquen a la Nit de Nadal amb el tradicional cant gregorià de la Sibil·la

TW
0

A. LARGO. Palma.
Són moltes les tradicions que si deixassin d'existir canviarien per complet el significat del nostre Nadal i, sobretot, de la Nit de Nadal a Mallorca, com és el cas de la celebració de les matines. A pesar del pas del temps aquesta tradició perdura, es manté i s'«adapta». Moltes esglésies de Mallorca han modificat durant els darrers anys l'horari de celebració d'aquesta missa perquè «les famílies volen mantenir aquestes tradicions populars i estan més satisfetes si poden venir abans i sopar després amb tranquil·litat», expliquen alguns rectors. Acompanyant aquesta tradició és ineludible també l'ancestral cant de la Sibil·la, Bé d'Interès Cultural, que es manté a la nostra illa i a l'Alguer.

El cant profètic medieval, molt arrelat a la zona de Catalunya, va arribar a Mallorca gràcies al rei Jaume I durant la Conquesta. Després de ser prohibit pel Concili de Trent, ha aconseguit sobreviure en aquests dos punts. Així, diumenge moltes esglésies de l'Illa acolliren les matines, que en alguns casos començaren particularment prest. L'església de Santa Margalida o la de Sant Pius X foren les que més avançaren la celebració, que començaren a les 18.00 hores.

Abans de mitjanit, també va tenir el seu ofici solemne l'església de Sant Sebastià i l'encarregada d'entonar el cant profètic fou Carmen Lorente. Però com altres anys, les notes de la Sibil·la es pogueren escoltar en altres punts de l'Illa. A les 19.00 hores, Maria de Lluc Fornàs la cantà a l'església de Crist Rei de Inca; i Maria Rosselló, a la dels Dolors de Manacor. Des de les 23.00 hores molts de fidels, que probablement anticiparen el sopar de la Nit de Nadal, anaren a missa a Santa Catalina Tomàs, a l'Encarnació, a Santa Maria la Major de Inca, a la basílica de Nostra Senyora de Lluc o a la de Sant Francesc, on el jovenet Francesc Urgell entonà el popular cant.

Tanmateix, la Seu és un dels llocs més emblemàtics per assistir a la celebració de les matines. Margalida Mateu, de la Capella Mallorquina, va ser l'encarregada d'interpretar el cant de la Sibil·la, mentre que Aitor Palmer va ser l'elegit per predicar el sermó de la Calenda. El bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, fou qui presidí l'eucaristia.