El malalt italià que lluità pel dret a l'eutanàsia mor ajudat per un metge

Piergiorgio Welby patia distròfia muscular i vivia connectat a una màquina

TW
0

L'italià malalt de distròfia muscular que va lluitar pel seu dret a l'eutanàsia, Piergiorgio Welby, va morir ahir amb l'ajuda d'un metge que desconnectà el respirador artificial amb què vivia. El metge anestesista Mario Riccio va explicar, en roda de premsa convocada pel Partit Radical Italià, que «era clarament el desig de Welby (que es desconnectàs la màquina) i (jo) no hi veia cap obstacle». Riccio, que treballa en un hospital de Cremona (al nord d'Itàlia), informà que va trobar Welby dilluns passat, quan li va confirmar «plenament la seva voluntat», i dimecres li va reiterar una altra vegada el seu desig de «ser sedat i posar fi» a la respiració artificial.

Per Riccio, el de Welby era «un de dret reconegut», per la qual cosa es va mostrar «disponible» per ajudar-lo a exercir-lo, encara que una jutgessa va assenyalar la setmana passada que si bé el malalt podria demanar-ho, no era «un dret concretament tutelat». La germana de Welby, Carla, va dir ahir que tot havia succeït «com ell volia» i va afegir que va ser un gran director, tot i en aquesta situació: volgué adonar-se de tot, va saludar tothom, a cadascú en la manera justa».

La batalla de Welby en favor de l'eutanàsia ha generat un encès debat a Itàlia, que manté dividit els partits polítics. Welby havia reclamat davant de la justícia i també de manera oficial al seu metge i, fins i tot al president de la República, Giorgio Napolitano, el seu dret a interrompre el tractament terapèutic que el mantenia amb vida, però postrat en un llit. Carla Welby va desitjar que no s'oblidi «Giorgio ni la seva batalla», i va demanar als polítics que «deixin a un costat les ideologies, les rancúnies», perquè el món canvia «ràpidament i ja anam massa enrere».

Per la germana, «mai ningú no sabrà com han estat de durs per nosaltres aquests (últims) 89 dies», ni de «quanta era la determinació del malalt a desitjar el que demanava». El parlamentari del Partit Radical Marc Capeto va dir que Welby va aconseguir el seu desig «amb ple respecte» a la llei i a la Constitució, i va reiterar que el dret de posar fi al tractament terapèutic «li estava reconegut en paper, però a la pràctica i en els fets li era negat».