Tot i que els premiats ja es coneixien des de dimecres, quan el president de l'entitat, Jaume Mateu, els féu públics en roda de premsa, hi havia expectació a l'ambient. Expectació pels premiats, pels homenatges que rebrien dos escriptors tan nostrats com Damià Huguet i Miquel Àngel Riera, per veure per primera vegada la projecció del vídeo del «Sus Mallorca» i també per saber què pensava l'Obra dels darrers esdeveniments que s'han viscut en el món de la política.
De fet, la gala va començar molt abans de les 22 hores, moment en què els senyals de TV3, C33 i M7 varen començar n'iniciaren la retransmissió. A les 20.45 hores ja hi havia ambient a l'Auditori, on els premiats estaven convocats per fer-se una foto de família anterior a l'acte.
A poc a poc, els convidats s'anaren apropant fins a l'indret, on eren rebuts per l'staff de l'Obra, encapçalat per Jaume Mateu, i també pel batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer. Entre els presents, s'hi varen poder veure polítics com Josep Melià, Joan Cerdà, Jaume Perelló (UM), Melchora Gómez, Mercedes Buendía, Aina Radó, Mercè Amer, Francesc Antich (PSOE), Biel Barceló (PSM), Biel Huguet (Entesa), Joan Lladó (ERC), Miquel Àngel Llauger (EV) i altres representants de diferents sectors, com Miquel Serra, director de Diari de Balears, o Gina Garcias, directora del Centre Territorial de TVE. Ni Jaume Matas ni Francesc Fiol, convidats, hi feren acte de presència.
Lloll Beltran, amb la seva particular visió de l'actualitat (molt combativa contra Pedro J., la piscina i el cas Vora mar d'Andratx), va donar el sus de sortida a la Nit de la cultura. Acte seguit, tingueren lloc les salutacions del batle Ferrer i de la presidenta Munar (per vídeo), la interpretació Kubala, de Joan Manuel Serra, per part d'Antònia Font, i el discurs de Jaume Mateu. El president de l'OCB carregà contra la política del Govern Matas en qüestions de llengua, cultura, medi ambient... «és per això que proclamar que les Illes Balears estan en estat d'emergència civil no és cap exageració, com tampoc no ho és manifestar que la anormalitat amb què ens fan viure la nostra personalitat ha esdevingut insostenible». Mateu va fer esment a una cultura «que ens farà lliures» i que «parla d'esperança; ens diu que encara podem redreçar el rumb».
Mateu també es dirigí a Matas: «Esperam d'ell un fet inequívoc que acabi amb les agressions al nostre poble» perquè ha intentat silenciar i anorrear l'OCB i ara «som més socis que mai i més forts que en cap altre moment de la nostra història», afirmava per acabar cridant a sortir de casa i de la closca, a no callar: «Tots junts veurem venir un futur molt més clar i en català que no el present d'ara», concloïa.
A continuació, es va procedir al lliurament de premis i de reconeixements i als homenatges a Huguet i a Riera.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.