La personalitat d'un campaner universal es fa palesa a «Damià Huguet, de primera mà»

Sa Nostra s'apropa a les facetes del poeta, crític, periodista, editor, pintor i fotògraf

Carme Castells, Andreu Ramis i Biel Huguet durant la presentació de la mostra. | J.T.

TW
0

Damià Huguet, tot i que enguany es commemoren els deus anys del seu traspàs, donarà la benvinguda al ciutadà que s'apropi al Centre de Cultura Sa Nostra per tal de conèixer «de primera mà» el poeta campaner i saber que, a més d'escriptor, fou periodista, crític de cinema, editor, fotògraf, pintor, activista cultural,... en uns temps en què Campos queia lluny de Palma.Al Centre de Cultura Sa Nostra es podrà veure, d'avui i fins al 5 de gener aquesta exposició d'homenatge, que anirà acompanyada per un cicle de cinema i el volum Paraules sense paranys editat dins Temps Moderns, amb pròleg d'Antoni Serra i epíleg de Damià Pons.

Serà, com s'ha dit més amunt, un autoenregistrament d'Huguet recitant els seus poemes, document inèdit fins ara, el que farà de reclam de la mostra, que consta de sis parts: aquesta mateixa, de presentació; l'etapa de 1946-1966 (infantesa i joventut); 1967-1976 (irromp el creador); 1977-1986 (experimentació i ruptura); 1987-1996 (l'elegia mediterrània) i el comiat que es recull sota el nom d'Endamianats: Homenatge. L'exposició la presentaren ahir mateix Andreu Ramis, director de la Fundació Sa Nostra; Carme Castells, que n'és la comissària, i Biel Huguet, que actuà representant la família i amics de son pare. De fet, tots tres destacaran la personalitat, aclapadora, del campaner. Andreu Ramis va destacar, però, la relació que va tenir Huguet amb la institució que representa. Carme Castells, com a comissària, va explicar que l'exposició vol mostar la faceta de multicreador que tenia l'homenatjat: «Se'l coneixia com a poeta i serà la poesia, que l'ocupa de cap a cap de la seva vida, el fil conductor de la mostra, però per donar a conèixer com era Damià Huguet, des de les seves fotografies a la creació del segell Gauret».

Una d'aquestes fotografies, «la foto», que ocupa un lloc preferent a l'exposició, capta una brega en un camp de futbol. Era l'any 1972 quan aquesta imatge fou portada deParis Match i l'artista veié com tenia problemes amb la família per aquest fet, ja que els «retratats» eren gent coneguda. Aquesta va ser una de les anècdotes que Biel Huguet revelà de son pare, «un home amb una capacitat de feina brutal: el jornal, a la fàbrica i, en acabar, exercia de poeta, fotògraf, crític, ... i, tal volta, ho podia fer perquè vivia a Campos». De tota manera, la mostra pretén apropar una figura, que ha deixat un bon gust a la bona a tots els que gaudiren de la seva amistat, als ciutadans de carrer, de Palma i, si les coses no es torcen, poder dur obra i figura fins a Barcelona.