Un documental recull la vida del cantant d'òpera mallorquí Uetam

Un alemany comprà la casa fa quatre anys i n'estudià la seva història

TW
0

Sovint la vida ens ofereix sorpreses ben agradables. Michael Driesch era un alemany que cercava, com tants d'altres, una llar a Mallorca, ja fos per inversió de capital o, com diu ell, «per una bona jubilació».

Driesch va quedar fascinat per una casa del segle XVI al carrer de Can Carrió número 5, darrere la plaça Major. El que no s'esperava el jove alemany, però, era que darrere aquella façana més aviat sòbria, acabaria trobant la història d'un dels genis musicals de la ciutat. «Quan vam comprar la casa, el primer pis estava completament igual que després de la mort del músic. El mateix estat, amb els mobles, el piano, les corones de llorer», comenta Driesch.

I és que Can Carrió, 5 havia estat propietat de Francesc Mateu i Nicolau, més conegut com Uetam, fill il·lustre de la ciutat i un dels cantants d'òpera més prolífics que ha tingut mai Mallorca.

La casa fou completament restaurada, se li posà el nom de Can Uetam i ha esdevingut la seu de la Mallorca Film Academy, a més de tenir dos pisos particulars.

De tot aquest procés, Michael Driesc n'ha fet una pel·lícula documental que es podrà veure aquest vespre a la Fundació Sa Nostra. Segons Driesch, «el documental va sobre la vida de Uetam combinat amb la restauració de la seva casa». Aquesta pel·lícula és també, doncs, un valuós fons documental per recordar les figures rellevants de la nostra història. «En el documental vam sortir al carrer per preguntar a la gent si coneixia Uetam i gairebé ningú no sabia qui era. Només els més grans de 70 anys recordaven la figura d'aquell gran cantant d'òpera», continua explicant Driesch. El film compta també amb les veus d'experts de la cultura, tècnics de l'Ajuntament, cantants d'òpera i la mateixa família del músic mallorquí. De fet, quan Driesch va comprar la casa l'any 2002, encara hi vivia una néta de Uetam.

Driesch estava disposat no només a restaurar aquella casa vella sinó també a contribuir en la conservació del patrimoni mallorquí i recuperar la figura d'un dels seus il·lustres. És per això que ara, encapçalant les escales, hi trobem una fotografia de Uetam sobre la inscripció «el millor cantant líric baix del seu temps».

El documentaCan Uetam es podrà veure avui a la Fundació Sa Nostra a partir de les 20.30 hores.