Neandertals i humans no són tan diferents

Segons publica «Science», les dues espècies comparteixen el 99,5 per cent del seu genoma

TW
0

Neandertals i humans moderns comparteixen el 99,5 per cent del seu genoma, segons un estudi realitzat per investigadors del Joint Genome Institute, el Laboratori Nacional Lawrence Berkeley, la Universitat de Chicago i de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva a Leipzig (Alemanya) que es publica a la revista Science. Els investigadors publiquen a més un altre estudi a la revista Nature sobre l'anàlisi d'un milió de parells de bases de l'ADN neandertal i la seva comparació amb l'ADN humà i de ximpanzé.

Els investigadors han realitzat una anàlisi detallada de l'ADN neandertal de les restes fòssils procedents de la cova Vindija a Croàcia, que proporciona informació única sobre els canvis genètics que van acompanyar la transició dels primers homínids als homes moderns. L'estudi suposa un clar avanç en els esforços científics per seqüenciar el genoma dels neandertals.

A l'estudi de la revista Nature, Svante Pääbo i el seu equip de científics de l'Institut Max Planck informen sobre l'anàlisi de més d'un milió de parells de bases d'ADN procedents del fòssil croat, datat en 38.000 anys, i van comparar els seus resultats amb els genomes de ximpanzé i humà. Els resultats suggereixen que l'ADN neandertal i l'humà van divergir fa uns 500.000 anys. Per divergència s'entén que les característiques genètiques d'ambdues espècies es van separar i van començar a acumular canvis de manera independent.

Les dades també indiquen que la mida de població efectiva dels avantpassats comuns dels humans i dels neandertals, el nombre d'individus necessari sota condicions ideals per produir la quantitat de diversitat genètica observada dins d'una població, va ser similar a la dels humans actuals. Això suggereix que els primers homínids, com els neandertals, es podrien haver expandit a partir de poblacions reduïdes, com els humans moderns.

A l'estudi publicat, s'assenyala que els humans moderns i els neandertals es van separar d'un llinatge comú fa 370.000 anys i no hi ha evidències d'un creuament entre les espècies. Els experts expliquen que els estudis previs d'ADN neandertal s'havien limitat a l'ADN de les mitocòndries cel·lulars (de mares a fills) i és menys útil que l'ADN nuclear per a l'estudi.