S'Estol des Gerricó i Caliu actuen a la Fira d'Arrel Mediterrània de Manresa

En el festival, Miquel Julià va dir que el Consell impulsarà la música tradicional

Un moment de l'actuació de Caliu.

TW
0

C.DOMÈNEC. Manresa.
Els grups mallorquins S'Estol des Gerricó i Caliu varen actuar dissabte a la 9a Fira Mediterrània d'espectacles d'arrel tradicional de Manresa. El festival ha comptat amb la participació d'un centenar de grups de la conca mediterrània, durant tres dies.

S'Estol des Gerricó va presentar el matí les cançons del compacte Nou de Trinca, amb una actuació de pronunciat accent festiu, a través de música per escoltar i ballar, amb boleros, fandangos, romanços i jotes. El grup de Felanitx va sol·licitar la participació dels assistents al recital, i va ensenyar al públic els punts bàsics de ball. El capvespre, al mateix espai que S'Estol, a la Taverna de la Fira, Caliu va evocar l'aroma de Mallorca a partir del so identificable com a propi de l'Illa. La música per ballar del grup va demostrar que es pot combinar la tradició amb la innovació, amb temes tradicionals i d'elaboració pròpia. Es dóna la circumstància que un dels membres de S'Estol des Gerricó, Miquel Julià, és el director de Política Lingüística del Consell. Julià va aprofitar l'estada a Manresa per entrevistar-se amb Francesc Melià, gerent de la Fundació Mediterrània. Miquel Julià es va mostrar «impressionat per la fira, ja que suposa un fons d'art i de ciència».

Un dels punts tractats en l'intercanvi d'impressions va ser el circuit de música tradicional mallorquina, que es durà a terme el pròxim març a la Misericòrdia de Palma, que programa el Consell, i que enguany tindrà un bon impuls tot i que el director va comentar que «a Mallorca no podem aspirar a quelcom com la fira de Manresa», però va aclarir que hi ha hagut una recuperació de la cultura popular durant els darrers anys, amb l'aparició d'escoles o l'aula de Cultura Popular a l'Universitat. Julià va mantenir que «és fonamental la implicació de la gent jove».

Per la seva part, Francesc Melià va dir que «l'objectiu de la fira és vendre la cultura d'arrel tradicional catalana i internacionalitzar la seva repercussió, i conventir-la en un referent». Melià va recordar la participació mallorquina de cada edició del certamen i va apuntar que «la relació amb Mallorca és molt clara, perquè tenim instruments i músiques comunes». Amb 1'4 milions d'euros de pressupost, la Fira Mediterrània ha seleccionat, en la novena edició, 94 grups seleccionats de 400 propostes rebudes. Ha reunit 120 programadors i ha ofert 118 actuacions de formacions d'EUA, Hongria o Itàlia.