Els experts proposen que el públic voti uns premis d'arts escèniques

Aquesta mesura es preveu al pla estratègic del sector del teatre

TW
0

Les Jornades amb experts i representants del sector del Pla Estratègic del Sector d'Arts Escèniques a Mallorca (PESAEM) es varen dur a terme aquest mes passat sota el patrocini del Consell de Mallorca. Durant la cloenda, que tingué lloc el 23 d'octubre, es varen donar a conèixer les línies estratègiques que els experts consideren prioritari desenvolupar. L'acte va comptar amb la presència de Guillem Ginard, director insular de Cultura; Jaume Coloner, director del PSAEM; Martí Fons, coordinador de les Jornades, i va tenir com a convidats Joan Mas, de la UIB, i Joan Maria Gual, director d'escena.

Aquestes línies estratègiques preveuen desenvolupar i consolidar el mercat professional i una programació estable a tot el territori; crear nous públics i audiències; obrir nous mercats a l'exerior; consolidar la vertebració dels sectors i la seva capacitat d'autoregulació; disposar d'un observatori permanent de les pràctiques escèniques i establir un model de gestió interinstitucional de les polítiques escèniques.

Segons Martí Fons, dins cada una de les línies estratègiques es varen debatre i consensuar diverses mesures. Una de les que criden més l'atenció és la de convocar anualment uns premis d'arts escèniques a Mallorca per tal que el públic premiï els espectacles de temporada que més els han agradat. De fet, cal recordar que, a nivell estatal, hi ha els premis Max de Teatre, tot i que el jurat el formen experts en el món teatral.

Altres mesures també passen per la consecució per a l'Illa d'uns premis de prestigi, afavorir la producció i la gira d'obres d'autors locals contemporanis; fer una convocatòria de beques per a creadors professionals; posar en funcionament un centre de noves tendències escèniques; que les companyies professionals disposin d'infraestructures escèniques adequades per a l'assaig, i potenciar la producció pública d'espectacles per part de la Fundació Teatre Principal.

Precisament, els experts pretenen instituir el Principal com a Centre Dramàtic de Mallorca, garantint una producció permanent de qualitat que sigui complementària de les produccions privades, posant l'èmfasi en les produccions pròpies de gran format i en els autors mallorquins contemporanis, a més de fomentar, per altra banda, les produccions en règim de coproducció.