Una imatge de l'autor del poemari, el mallorquí Carles Rabassa. | C. DOMÈNECH.

TW
0

C. DOMÈNECH. Barcelona.
El poeta mallorquí Carles Rebassa (Palma, 1977) publica Els joves i les vídues a Edicions 62. Es tracta del poemari que va guanyar fa poques setmanes el Premi Ausiàs March de Gandia, dotat amb 6.000 euros. El poemari conté «dos poemes molt llargs al costat d'altres de més curts, amb una rima interna, més intuïtiva que acadèmica», va aclarir l'autor. Sobre la combinació de joves i vídues, Rebassa explicà que «un dia se'm va ocórrer pensar en dos caràcters enfrontats, i les dues actituds que una persona pot prendre durant la vida».

D'aquesta manera, l'autor, que s'ha torbat dos anys per escriure el conjunt de versos, es refereix a les vídues «en el sentit d'algú que cerca excuses per justificar el seu dolor i cercar culpables», mentre que la joventut «no significa l'edat sinó l'actitud positiva d'algú que no té perquè ser optimista però lluita».

Més enllà dels aspectes estrictament creatius, el mallorquí s'ha vist involucrat en un conflicte amb José Ramón Pérez Gea, regidor a l'oposició del Partit Popular de Gandia. Rebassa es va referir a la ciutat, durant la gala de lliurament dels premis el passat 7 d'octubre, com a «catalana». En concret, el poeta va declarar que era «un plaer guanyar un premi nacional català, amb el nom d'un poeta nacional català, en una ciutat tan catalana i tan falsament coneguda com a espanyola com Gandia». Pérez Gea manifestà que resulta «intolerable que un poeta vingui a recollir un premi i aprofiti per ofendre els valencians».

El PP de Gandia ha sol·licitat que es retiri el premi a Rebassa, si l'autor no demana disculpes. El portaveu adjunt del PSPV-PSOE, Vicent Mascarell, indicà que «el PSOE no comparteix ni la manera ni les manifestacions expressades pel poeta, encara que respecta la llibertat d'expressió de l'autor». El mallorquí no ha rebut cap informació per part dels organitzadors del premi, encara que ahir mostrà la seva indiferència per la polèmica i manifestà que «tant m'és si em lleven el premi». Per a Carles Rebassa, «la poesia és una manera de comunicar, un braç més que tenc per poder fer i imaginar coses, és un fet biològic i mental».

Una de les particularitats de Rebassa és la seva capacitat per recitar les pròpies obres, activitat que va començar «fa dos anys amb Toni Artigues».