Els dimonis són una figura central de les festes.

TW
0

El Barça-Chelsea d'ahir no va poder impedir que la inauguració de L'Esplendor de la Festa. Màgia i misteri de les festes antigues congregàs una gernació de persones provinents d'un espectre social molt ampli i divers. Escriptors, estudiosos, professors universitaris, pintors, artistes, editors, folkloristes, obrers i clavaris de Sant Antoni, i també polítics, acudiren a la Llonja per veure, de primera mà, una exposició que romandrà a l'edifici de Sagrera fins el mes de gener, una mostra que repassa les festes de les Illes i ho fa amb els cinc sentits: la mirada, el tacte, l'oïda, el gust i també l'olfacte. Però no només entraren els convidats a l'emblemàtic edifici. Molts de turistes i vianants, atrets per la música d'una banda de música, no es pogueren estar de fer una volteta per una exposició que vol compartir amb tothom el misteri i la màgia de les festes.

La mostra, comissariada per Felip Munar, i coordinada i produïda per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), vol introduir el visitant en una celebració de constrastos i clarosbcurs, on estan representades les vivències pròpies de cada moment del cicle natural de l'any.

El president de l'IEB, Gabriel Janer Manila, va encetar el torn dels discursos tot començant a parlar de l'espai emblemàtic on transcorre l'exposició, «el de l'antiga llonja de mercaderia», per fer-se ressò del patrimoni immaterial que representen les festes per a cada poble: «La festa és un espai sentimental», va explicar, tot i que va voler dir que aquest patrimoni és molt fràgil i que necessita el suport de tothom perquè no es perdi.

El conseller d'Educació, Francesc Fiol, no va dubtar a afirmar que era una gran satisfacció poder inaugurar «aquesta magnífica mostra, que exhibeix la nostra identitat. Aquesta exposició no és de ningú i és de tothom», va concloure.

El president Jaume Matas va ser l'encarregat de tancar els parlaments. Després de donar les gràcies a tots els que han fet possible la mostra, va dir que «ens hem de felicitar per aquesta magnífica exposició, que permet donar a conèixer les festes populars i tradicionals en la major esplendor. En un món globalitzat es fa necessari explicar com són les nostres festes i és magnífic fent-ho amb aquest recorregut pels camins del calendari que ens ofereix aquest muntatge».

Després dels parlaments va ser el torn de la música i de la veu inconfusible de Miquela Lladó que, acompanyada a la guitarra i al violoncel de Toni Pastor i Miquel Àngel Aguiló va desgranar temes del seu darrer disc.

Els convidats varen passar amb posterioritat al pati del Consolat on es va servir un refrigeri amb les menges típiques illenques: cocarrois, panades i també, en un dia assenyalat com el d'abans de Tot Sants, panellets.