Enguany el cicle arriba a la seva tercera edició i, un any més, les places han quedat cobertes amb escreix. Per a Ramon Bassa, director dels Serveis Lingüístics de la UIB, l'objectiu d'aquest cicle és establir «un diàleg orient-occident necessari per obrir ments i ampliar l'univers cultural de les persones».
Però tornem a la pregunta inicial sobre què porta una persona a estudiar llengües com el xinès o el japonès. Podem posar l'exemple d'Irene Castellan, una de les estudiants del cicle, «jo estudii japonès perquè la meva empresa tenen delegació a Nova York, a Japó i a Mallorca. Tinc companys al Japó i m'interessava aprendre la seva llengua».
Però el cas de la Irene és bastant atípic. Segons Satximi Sasaki, professora de la llengua nipona, «la gent ve principalment per interès personal. Aquí, a Mallorca, el japonés no et dóna moltes oportunitats per trobar feina. Però la cultura oriental i japonesa és molt popular amb els joves que han crescut envoltats de dibuixos animats japonesos, el manga o les noves tecnologies». És el cas del José Gómez, un altre estudiant de la Satximi que declara «fa tres anys que veig anime i, de tan veure'n, et van quedant coses».
Segons Ramon Bassa, el perfil d'estudiants de xinès o de sànscrit és ben diferent: «Als joves, i als estudiants de la Universitat, els agrada més el japonès. A les classes de xinès, hi trobem gent més aviat lligada a centres de ioga, a la filosofia, al taoisme, gent budista, etc.».
Al llarg del curs, a les aules de la UIB es faran tres curos de japonès i tres de xinès. Actualment, s'està impartint el curs d'iniciació. Al segon trimestre, hi haurà el nivell dos i, a partir d'abril se'n farà un tercer nivell. Ambdós cursos superen la trentena d'alumnes i cada any hi ha hagut gent que ha quedat fora perquè hi havia més demanda que places disponibles. Segons Bassa, «actualment, a la UIB hi ha més gent estudiant primer de xinès i de japonès que no pas de francès, italià o alemany».
El curs de sànscrit, que es desenvolupa durant el mes de juliol, arriba també a la seva tercera edició. El seu professor és el prestigiós Òscar Pujol, Doctor en sànscrit per la Universitat Hindú de Benarés. Pujol és també autor del primer diccionari sànscrit-català, editat per Enciclopèdia Catalana i on també ha col·laborat la Universitat de les Illes Balears. Bassa recorda que el «95 per cent de la gent que s'apunta al curs de sànscrit és gent de fora la comunitat universitària i, fins i tot, l'any passat van venir dues persones de Barcelona, ja que deien que allà no trobaven cursos d'iniciació».
Després de dos anys oferint les primeres nocions bàsiques de sànscrit, aquest any la UIB ofereix un curs d'aprofundiment que molta gent espera ja amb il·lusió.
Si algú està interessat a participar al Cicle de Llengües Orientals, des de la UIB ja han obert les inscripcions amb vista al segon trimestre. Això sí, per fer el nivell 2, es necessiten certes nocions bàsiques tan de xinès com de japonès. El preu és de 150 euros per al públic en general i 125 per als estudiants de la UIB.
El curs de sànscrit es farà, com és habitual, el més de juliol.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.