Maria Antònia Perelló: «He fet una novel·la deliberadament poètica»

L'escriptora d'Inca narra el trajecte de l'home cap a la mort

TW
0

Diverses són les línies de la vida; com els camins i les carenes de muntanyes; el que aquí som, un Déu allà pot completar-ho; amb harmonies, paga i pau eternes. Aquests versos del poeta alemany Friedrich Hölderlin van inspirar Maria Antònia Parelló (Inca, 1957) a escriure la seva primera novel·la, El crepuscle de l'home, on descriu «la fragilitat de l'home, que només pot assolir la perfecció en el més enllà». La novel·la de Perelló és la història d'un pintor fracassat, d'una família grisa i d'un temps concret que focalitza la postguerra mallorquina.

El llibre comença als anys 90 on el protagonista, a les portes de la mort i acompanyat de la seva filla, amb qui manté una distant relació, rememoren un passat que sovint és dolç però moltes vegades, potser massa, acaba essent amarg.

Maria Antònia Perelló té una llarga experiència en el món de la poesia, en què ha editat diversos llibres d'assaig i antologies. És potser aquest vast bagatge dins el món dels versos, el que l'ha duta a fer una novel·la que, com diu ella, «és deliberadament poètica i molt treballada». La novel·la compta, així, amb una bona i acurada selecció d'adjectius, matisos i recursos retòrics. Segons Perelló, «per mi el llenguatge és molt important i en aquest llibre hi ha una clara voluntat de crear imatges poètiques».

L'autora d'El crepúscle de l'home confessa que aquest llibre és un homenatge a Mercè Rodoreda «que m'ha ensenyat que escriure bé costa i no sempre s'aconsegueix». De Rodoreda, l'autora en destaca que «va saber explicar en paraules totes les sensacions de l'ànima humana». És per aquest respecte cap a l'escriptora catalana que una de les protagonistes del llibre du el nom de Mercè.

Maria Antònia Perelló també dedica aquest llibre a «tots els grans homes d'aquesta terra» i en va destacar les figures de Miquel Costa Llobera, Joan Alcover o Josep Maria Llompart. El crepuscle d'un home ha estat editat per la col·lecció Tià de Sa Real.