Neix la basílica cristiana (313)

TW
0

Fins que l'emperador Constantí no promulgà l'Edicte milanès, l'arquitectura cristiana, en general catacumbària, havia estat molt pobre, d'una gran senzillesa, amb alguns elements pictòrics romans coetanis però mancats de color, de tècnica sumària i executats per artistes modests. Però Constantí no només autoritzà la construcció de temples a cel obert, sinó que deu anys més tard regalava al pontífex el palau del cònsol Sextus Lateranus, que, confiscat per Neró, era, des de llavors, propietat dels emperadors. L'església allà aixecada, que prendria, pel seu origen, el nom de Letrà, seria, com afirma el professor Diego Angulo, el cap i la mare de totes les esglésies cristianes. Restaven aleshores oblidades aquelles capelletes o «cella memoriae» del moment anterior. El nou model és la basílica pagana, edifici més o menys gran, de tres naus separades per columnes, quasi sempre amb arqueries que carreguen directament sobre aquestes, i capçal semicircular. Explica l'esmentat historiador que «encara que el temple és lloc de reunió de tots els fidels, hi apareixen unes certes distincions que deixen la seva petjada en la seva arquitectura. Aquestes diferències es refereixen, sobretot, als catecúmens i que són privats de presenciar totes les cerimònies; als clergues, aïllats del poble, essent aquest major o menor, i les dones, i fins i tot, els peregrins, als que és precís donar allotjament».

Però aquí a les illes, les basíliques trobades són petites i humils, encara que d'alguna manera lleials al segell arquitectònic descrit. La de Son Peretó, a sis quilòmetres i mig de Manacor, per la carretera de Capdepera, ens mostra els fonaments i ruïnes que descobrí l'any 1912 Mossèn Joan Aguiló. Constava de les preceptives tres naus separades per pilastres i columnes i d'un vestíbul amb dues piscines baptismals cruciformes. Les seves dimensions no eren gaire ambicioses, com podrem comprovar. Just trenta-un metres per catorze, amb l'absis orientat cap a llevant. Però gràcies al seu trespol de mosaic-epitafi aquesta basílica pot tenir un nom propi personalitzat: Balèria. La creu de Sant Andreu dins un sol, un colom a cada banda, garnalda de figures geomètriques alternades: rombs i cercles. Un vas clàssic, o gerra amb ornament de pètals i dues anses de voluta, el disseny de sengles cors, una palma de martiri i uns mots: Balèria fidelis in pace vixit anni 23...

Qui seria aquesta al·lota de vint-i-tres anys, segons sembla martiritzada i soterrada aquí? Sembla que li dedicaren aquest temple que els experts han datat a finals del segle IV i que es va mantenir dempeus fins al segle VI. Tanmateix, diu Pere Xamena, que hi ha indicis que fou destruïda, i més tard, reconstruïda.