Apareixen més restes òssies humanes en les prospeccions de la falca verda

Comencen els estudis previs al projecte d'investigació dels ossos i en sorgeixen més

La imatge mostra l'estat de conservació d'una de les restes descobertes

TW
0

Una part de columna vertebral, queixals, costelles, falanges, un tros de tíbia, un altre de peroné, petites restes de crani i capes de calç eren les restes que els arqueòlegs anaven recuperant ahir a la falca verda, a Palma, on han començat les prespeccions prèvies a l'estudi dels ossos humans trobats fa unes setmanes.

La rasa on aparegueren les primeres restes òssies mostrà ahir evidències que al seu interior encara n'hi ha més. També el garbell aplicat a la terra remoguda per la màquina que hi obrí la rasa donà resultats positius. I encara que la majoria de les restes hagin sortit a «descontextualizades», tant l'espinada com els trossos de tíbia i de peroné mostren «una connexió anatòmica». Tal circumstància indica «que tal vegada no les ha remogudes ningú des del moment original de la seva inhumació». Així ho explicaren els tècnics del Consell que ahir supervisaven les prospeccions, en les qual treballa l'arqueòleg Damià Ramis amb els seus col·legues David Javaloyas i Miquel Àngel Sastre. Els dos darrers són integrants de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que col·labora amb el Consell per si els ossos pertanyessin a gent afusellada durant la Guerra Civil. «De moment no descartam cap hipòtesi», asseverà Ramis.

Encara no es pot afirmar res amb certesa sobre aquest material, si bé els tècnics del Consell ja confirmaren que conté «restes de més d'un individu i, a més, existeixen petits fragments metàl·lics en mal estat i que poden tenir relació amb la iconografia religiosa».

Tot i que, de moment, les prospeccions iniciades ahir no han suposat més descobertes, el pla, ja en marxa, és continuar rastrejant la zona amb més recerques. Així mateix es treballa a la rasa, ara per ara el vertader «dipòsit» del jaciment. Javaloyas explicà que «els nostres historiadors tenen constància que als afusellats els enterraven per aquí, però les fosses encara no s'han localitzat». La tàpia del cementeri va ser un lloc habitual d'execucions durant el conflicte bèl·lic, «perquè així no era necessari traslladar els cadàvers». Tothom recordava ahir a l'indret de l'excavació que «aquí hi afusellaren el batle republicà de Palma, Emili Darder». En cas de ser aquesta una fossa de la Guerra Civil, seria la primera que s'excava a Mallorca i la primera en la qual s'identificarien les restes. Per la seva banda, Ferran Tarongí, president de la Secció d'Arqueologia, afirmà que «la troballa demostra la manca de previsió de l'obra pública. Aquest material només es pogué localitzar a partir d'una rasa de serveis anterior a l'actual, ja que n'és devora, i no se n'informà ningú».