La XIV Fireta de Llibres i Tebeos Vells homenatja el guionista Víctor Mora

El seu heroi més cèlebre, el Capitán Trueno, compleix enguany el seu 50è aniversari

TW
0

El cèlebre creador del personatge del Capitán Trueno, Víctor Mora (Barcelona, 1931) serà el protagonista de la 14a fireta de Llibres i Tebeos Vells que se celebrarà al pati del Centre Cultural la Misericòrdia diumenge dia 5 de novembre, organitzada per l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic amb la col·laboració de la Direcció Insular de Joventut del Consell de Mallorca.

La fireta d'enguany, segons explicà el seu director, Joan Miquel Morey, comptarà amb unes 60 paradetes en les que participaran 58 particulars i dos llibreters. Hi serà també Armonia Rodríguez, autora d'«El Gran libro del Capitán Trueno». A més, també hi haurà activitats paralel·les entorn a Mora i al Capitán Trueno destinades a grans i petits així com contacontes pels més petits.

Més de 3.300 persones passaren l'any passat per la fireta i segons Morey, les previsions per enguany passen per «superar aquesta xifra».

Homenatge
«Enguany hem volgut retre un homenatge en vida a Víctor Mora amb motiu del 50è aniversari de la creació del Capitán Trueno», manifestà Morey, qui ja al 2001 organitzà una exposició col·lectiva al Casal Solleric on Mora n'era partícep.

El Capitán Trueno (Editorial Bruguera, 1956-1968) començà essent un quadernet quinzenal que es convertí després en setmanal degut a la propularitat que tingué entre els joves durant l'època franquista. D'aquest quadernet es tregueren 618 números, alguns almanacs i també una sèrie en format revista, El Capitán Trueno extra.

Malgrat que el creador literari d'aquest singular guerrer va ser Mora, cal explicar que les imatges de Trueno, el forçut Goliath, l'adolescent Crispín i la nòrdica novia del protagonista, Sigfrid, són d'Ambrós en els primers temps, i més tard d'Àngel Pardo.

L'impressionant èxit de les aventures del personatge va fer que Bruguera convidàs Mora a realitzar altres guions d'aventures, d'on va néixer la sèrie de romans El Jabato. Més endavant Ambrós i Mora tornaren a treballar junts en les pàgines del Capitán Trueno dibuixades expressament per La història de los còmics (1983) per Toutan. Des de llavors hi ha hagut bastants d'intents de rellançar noves aventures del Capitán Trueno amb dibuixos de Bermejo, Jesús Adriano o fins i tot de l'eivissenc Joan Escandell, sempre sobre els guions que escrigué el gran mestre, Víctor Mora.