El cas de Palmaci (224)

TW
0

Conten que l'any 224, amb les pluges de tardor, va caure un llamp en el Capitoli de Roma i s'alçà en flames aquell superb edifici. El foc arribà igualment al temple de Júpiter i l'estàtua del déu es va fondre. Atemorits, els romans, oferiren sacrificis per tal de calmar, com creien, les divinitats irades. Però la tempesta multiplicà la seva ofensiva de llamps i trons i quatre sacerdots dels ídols caigueren morts per efecte dels llamps. Va córrer aleshores el pànic entre la gent i molts sortiren de la ciutat, mentre d'altres cercaven refugi a l'altra vorera del Tíber. Apareix, llavors, en escena un tal Palmaci, baró consular, el qual estava en la creença que tot aquell desastre de raigs i tempestes era a causa de les cerimònies secretes i encisos dels cristians. Anà a fer la denúncia al davant del governador i aquest encarregà el mateix Palmaci per a posar-se al cap d'una guàrdia i capturar adoradors de la Creu. Seguia la tempesta i una claror encegadora del cel ferí els ulls dels soldats i del mateix Palmaci. I mentre aquells, espantats, fugien, Palmaci, convençut de la força del déu dels cristians, va córrer a posar-se als peus del papa Calixt i demanà el baptisme. Segueix dient la crònica que Palmaci fou, en un temps més o menys breu, intruït en els coneixements evangèlics i batejat, després, en companyia de la seva dona, fills i quaranta-dues persones de ca seva. Això, tanmateix, fou considerat traïció pel governador de Roma i juntament amb altres cristians detinguts, fou primer empresonat i turmentat i, després, decapitat. Fou soterrat a la Via Aureliana, lluny de la seva possible pàtria d'origen, de la qual només tenim la dada del seu nom: Palmaci, de Palma.

El mateix cas podria provenir de Santa Pol·lentiana, també màrtir d'aquells dies de paleocristianisme, les seves despulles aparegueren soterrades dins un sepulcre en forma de túmul en temps del bisbe Moscoso, de Jaén, prop d'una ermita que hi havia a la vora del Guadalquivir. Diu el pare Croiset que «no s'ha pogut adquirir notícia certa de quina pogué esser la seva pàtria» i només el seu nom en podria indicar un origen topònim: Pol·lèntia. Una inscripció, als peus d'una antiga pintura de «sants protectors» d'aquella contrada diu: «L'any 45 de la Nativitat del Senyor visqué Sant Eufrasi màrtir, apostòlic bisbe d'Iliguri (Andújar La Vella), col·lega de la santíssima Pol.lenciana».

Tanmateix no hem d'oblidar que Pol·lèntia no era un nom en exclusiva de Mallorca sinó que, per exemple, s'anomenava també així una ciutat de Ligúria, tan important aquest apel·latiu, que, fins i tot, existí una deessa homònima.