Manacor recorda el primer Congrés de la Llengua Catalana amb una exposició

Enguany es commemora el centenari d'aquesta trobada internacional d'estudiosos

TW
0

La seu de la Fundació Pública Antoni M. Alcover de Manacor ha obert les portes d'una exposició itinerant commemorativa sobre la celebració del centenari del primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Tota la documentació referent a aquest esdeveniment es podrà visitar a Manacor des d'ahir fins al 31 d'octubre, a l'edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, del 2 al 14 de desembre, i fins al gener a l'espai zero de la Biblioteca Nacional de Catalunya.

En aquestes dates es compleix el primer centenari de la realització del Congrés Internacional de la Llengua Catalana, que va tenir com a promotor i president el manacorí Antoni Maria Alcover, coautor deDiccionari Català-Valencià-Balear. Alcover comptà amb l'assessorament del filòleg alemany Bernhard Schädel i amb el valuós ajut dels membres de les diferents comissions organitzadores, com ara Antoni Rubió, Jaume Massó, Joaquim Casas, Josep Pijoan, Joan Alandí, Benet de Pomés, Carles de Fortuny, Joan Rubió, Emili Vallès, Jaume Algarra i Joaquim M. Gay, i va aconseguir que més de 3.000 persones s'hi adherissin.

L'objectiu era la discussió de qüestions relacionades amb l'estudi i la promoció del català, fet que havia de conduir, a més, a l'elaboració d'una gramàtica i d'un diccionari. L'acte, que va tenir lloc a Barcelona, es considerà «una repicada forta de campanes a favor de la llengua catalana».

L'exposició, que organitza la Fundació Pública Antoni M. Alcover i l'Institut d'Estudis Baleàrics, s'ha beneficiat dels documents que, dedicats al Congrés, atresora l'Arxiu del Regne de Mallorca, amb la col·laboració de la Biblioteca Nacional de Catalunya, del llegat de Jaume Massó, dels materials del Fons Joaquim Miret i de la col·lecció d'autògrafs Ramon Borràs. Així, mostra tot un ric material documental que aplega fragments d'epistolaris, discursos, circulars, postals, invitacions, insígnies i notícies de premsa.

A més dels de tipus gràfic, els documents s'han agrupat d'acord amb la fase preparatòria del Congrés, els actes i els congressistes que hi participaren i la ressonància que aconseguí l'acte en el món periodístic.

Tots els materials fan reviure aquest gran esdeveniment cultural, que mobilitzà els habitants de tots els territoris de llengua catalana amb la finalitat primordial d'honorar i d'enaltir, des d'un punt de vista científic, el català. Els documents formen part d'un catàleg a cura de Maria Pilar Perea que s'han publicat per commemorar el centenari del primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana.