Un món ple d'historietes a les Balears

Una exposició itinerant i un llibre repassa el còmic a l'Arxipèlag des dels inicis fins als nostres dies

TW
0

L'Espai Ramon Llull acull, fins al dia 17 de novembre, Historietes, un complet decàleg del còmic nascut a les Balears; des dels seus inicis, amb les populars històries que el ciutadellenc Marino Benejam plasmava al conegut TBO (La familia Ulises, Melitón Pérez o Eustaquio Morcillón y Babalí) fins a joves promeses del panorama balear que comencen a fer-se camí dins el món de la vinyeta.

En total són 34 noms que mostren la seva obra i els seus originals. Un format, el dels originals, que tendeix a desaparèixer ja que, tal i com va explicar el comissari Florentino Flórez, «molts còmics es fan ja amb l'ordinador i cada cop parlarem més de reproduccions i no d'originals». En aquest sentit, el comissari va apuntar que la mostra «representa el final d'una època».

L'exposició està immersa dins el projecte Llevant, que es va crear l'any 1999 per tal de promoure accions culturals arreu de les Illes. La mostra restarà a Palma fins a mitjan novembre i després farà un itinerari per setze ajuntaments de Mallorca, Menorca i Eivissa fins que aterrarà al 25è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, i al XXXI Salón Internacional del Cómic del principat d'Astúries.

El conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, en va destacar sobretot l'edició del catàleg de l'exposició, un llibre de més de 300 pàgines, amb una acurada edició a tot color, que «representa un esforç per revisar l'història del còmic a les Illes, des dels inicis fins a l'actualitat», va apuntar el conseller.

La relació de les Illes amb el còmic ha gaudit sempre de molt bona salut, ja sigui pels dibuixants que hi han nascut o per aquells que s'hi han establert a posteriori.

Representant als artistes, el dibuixant Rafel Vaquer va lloar també l'edició del llibre i va apuntar que una de les particularitats de la mostra és la seva «diversitat d'artistes sense cap tret en comú».

Historietes fa un repàs cronològic al còmic balear. De totes les figures de la mostra, els comissaris van voler remarcar Marino Benejam i els mestres Pere Joan i Max.