El novel·lista turc Orhan Pamuk obté el premi Nobel de Literatura

El guardonat ha denunciat el genocidi armeni pels otomans

TW
0

L'Acadèmia Sueca de la Llengua va atorgar ahir el premi Nobel de Literatura 2006 a Orhan Pamuk, el primer turc que rebrà aquest guardó, la qual cosa no significa un reconeixement a aquest país ja que el premiat va al capdavant de la denúncia del genocidi armeni pels otomans. Pamuk, de 54 anys, rebrà el guardó com a escriptor que «a la recerca de l'ànima malenconiosa de la seva ciutat natal ha trobat nous símbols per reflectir el xoc i la interconnexió de les cultures», segons el veredicte.

«Hi ha pocs autors en la literatura mundial que donin un retrat tan fascinador de la ciutat com Pamuk», va dir Horace Engdahl, secretari de l'Acadèmia, en donar a conèixer el premi, per destacar la fantasia «fascinadora que teixeix l'autor a les seves novel·les».

L'Acadèmia Sueca de la Llengua es va cenyir per aquesta vegada als pronòstics i va donar el preuat guardó al principal favorit de les «travesses» dels Nobel d'aquest any.

Pamuk està considerat un excel·lent «rastrejador» de les empremtes d'Orient a Occident i viceversa. És un pont entre ambdues cultures, el que ve com anell al dit a una societat literària que cerca tendir ponts, en lloc d'engrandir abismes interculturals.

Traduït a 34 llengües, és un escriptor que al seu país desperta una relació d'amor-odi, ja que malgrat ser reconegut com el valor més internacional de les seves lletres, els seus detractors ho consideren un traïdor a la pàtria.

El Nobel és un suport a un autor que aquest mateix any va estar a punt d'haver de respondre davant de la justícia del seu país per haver declarat en una entrevista que Turquia havia assassinat «un milió d'armenis i 30.000 kurds».

Les seves obres més conegudes internacionalment són les recents Em nom Vermell» (2002) i Neu (2004), encara que l'èxit l'ha acompanyat gairebé des de la seva primera obra, Cevded i els seus fills (1982), Premi Ohran Kemal el 1983. La seva última obra és Istanbul. Ciutat i Records.