Els editors balears treballen a Frankfurt amb la vista posada a la fira de 2007

El Gall, Salobre, Moll, Documenta i la UIB comparteixen estand amb els catalans

TW
0


A primera vista, la Fira de Frankfurt sembla una successió de passadissos, estands grans i petits, taules i cadires per entaular converses, cafès, bombons i galetes per als convidats i una infinitat de llibres i cap en venda. Tanmateix, Frankfurt és molt més que això. És l'esdeveniment literari més important del món, que reuneix 7.272 exhibidors de 113 països que presenten més de 380.000 títols. És el mercat dels drets d'autor, el lloc per comprar i per vendre títols i escriptors. Aquí, hi ha cinc editors de Balears que han acudit amb l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), institució que va presentar dijous el segon número de la revista Ooohéee.

El Gall, Editorial Moll, Documenta Balear, Edicions del Salobre i la UIB hi han acudit amb un programa concret enfocat, sobretot, a 2007, quan la cultura catalana serà la convidada d'honor de la fira.

No es pot venir a Frankfurt sense una completa agenda de propòsits, perquè recórrer els 171.790 metres quadrats que ocupen els tretze pavellons és impossible. La majoria va fins a la ciutat alemanya per presentar les seves últimes novetats, com, per exemple, la Universitat. Ramon Bassa, director del Servei Lingüístic, va representar la institució, que va acudir-hi per mostrar els seus Vocabularis bàsics, amb entrades en francès, anglès, català i castellà, i per conèixer de primera mà què es fa a la resta del món. «He vist coses molt interessants», va afirmar.

Estrena
Edicions del Salobre s'estrena a Frankfurt. Les seves línies d'actuació són tres. La primera, «entaular contactes personalment amb altres editorials», segons Toni Xumet, responsable de la firma. També interessa «veure cap on es mouen les noves tendències, aquestes normes i directrius que també es donen en la literatura» i «comprovar quin tipus d'edició s'està realitzant». «Venim per obtenir una visió global que ens serveixi per aprofitar l'oportunitat única que tindrem l'any que ve. Tot el que puguem invertir en publicitat mai no podrà comparar-se a ser a Frankfurt com a cultura convidada, on passen, durant quatre dies, més de 200.000 persones». Per a Francesc Moll, de l'editorial Moll, autèntica veterana en aquest esdeveniment després d'acudir-hi durant cinc anys, la fira serveix «més que per comprar drets» per «aprendre». «Els nostres esforços estan destinats a 2007, any en què s'ha de venir amb el treball fet des de casa». Com? «S'ha de potenciar la traducció de les rondalles, en especial les d'Alcover; amb un nivell internacional, però pràcticament desconegudes, i fomentar els nostres autors més destacats».

Fomentar o buscar nous escriptors. Aquesta és l'aposta del Gall. «Optam per deixar de banda les grans editorials i apropar-nos a altres de més petites, sobretot a aquelles que procedeixen de països amb una indústria semblant a la nostra», va explicar Gracià Sánchez. Una firma de Portugal és, enguany, el seu principal objectiu, encara que tot està enfocat a 2007. «Serà un impuls molt important per a editorials com la nostra. Balears hi ha d'assistir, per això demanam que les institucions s'hi posin d'acord i uneixin esforços. Per exemple, Grècia, convidada d'honor fa poc anys, ha augmentat la seva producció després de passar per Frankfurt», va concloure.