Un grup d'investigadors noruecs descobreix una «mina» de fòssils rèptils marins a l'Àrtic

TW
0

Investigadors noruecs van descobrir a l'arxipèlag d'Svalbard, al centre de l'Àrtic, una «mina» de fòssils de rèptils marins, entre ells el d'un predador molt rar considerat «el T-Rex dels oceans», segons va anunciar un dels responsables de l'equip, Joern Harum.

Els científics van trobar 28 esquelets de rèptils que poblaven les aigües del planeta fa uns 150 milions d'anys, un descobriment prometedor per a futures investigacions.

«No érem al lloc per excavar, sinó per cartografiar esquelets amb l'objectiu de realitzar una gran expedició científica en els pròxims anys, i hi hem trobat una vertadera mina», va declarar Harum.

Els esquelets, descoberts l'agost, es concentraven en una zona compacta de les Svalbard, a un miler de quilòmetres del Pol Nord. Hi ha 21 plesiosaures, un rèptil de llarg coll que evoca un híbrid de tortuga i serp, i sis ictiosaures, enormes rèptils marins que s'assemblen una mica als dofins.

Però sobretot hi ha un exemplar rar i en molt bon estat d'un altre rèptil gegant, el pliosaure, que és «el major predador de l'era juràssica (entre 146 i 200 milions d'anys enrere) amb els taurons», va subratllar Harum.

«És com un lleó marí de deu metres de llarg, la mida d'un autobús, amb crani de cocodril i una mandíbula que mostra un centenar de dents, algunes de la mida d'un cogombre», va precisar. L'equip d'investigadors no n'ha pogut per ara trobar més que un crani esbocinat de pliosaure, que aflorava a la superfície, i ha portat els fragments a Oslo per reconstruir-ho. Quan excavin, esperen desenterrar la resta.