Carles Padrissa: «Trobar la felicitat pot ser factible gràcies al teatre»

El director de La Fura dels Baus va participar a l'Art Tech Media

TW
0

La Fura dels Baus té molt clar quin és el seu principal objectiu: aconseguir la felicitat. I el que denominen l'art total, és a dir, aquell en el qual «un de mateix forma part de l'obra», segons Carles Padrissa, director de la formació. Padrissa va participar ahir en la primera taula debat de l'Art Tech Media, seminari que es du a terme a Es Baluard fins el divendres, i que va versar sobre Art transversal. Art, ciència, tecnologia i societat.

«Quan arribem a l'art total, cada un farà els seus dissenys, la seva música. Serà el protagonista, l'autor, l'espectador i l'actor. Serà feliç, estarà content amb el guió de la seva vida». Mentre arriba a aquest estat, La Fura dels Baus experimenta amb l'art digital. Com es defineix La Fura dels Baus avui? «Caçam en ramat. Som especialistes en la no especialització. No som bons en res però sí en una mica de tot». El teatre «no és patrimoni ni dels teatrers ni dels polítics, però «la felicitat es troba gràcies al teatre», que ha de «ritualizar i sacrificar per aconseguir el que es vol, l'equilibri».

Un dels exemples de cercadors de l'art total, «una idea que ja existeix des de sempre», és Ramon Llull, «un home il·lustrat i de consciència», igual que Richard Wagner, que va invertir «25 anys per realitzar la tetralogia de L'anell del Nibelung, que dura 17 hores». Ara, la companyia treballa en un nou muntatge que es basarà en l'òpera del compositor, «un repte». «Ens agrada donar i aprendre, ara aprenem per poder posar en marxa la nostra tetralogia amfíbia». Amfíbia? «Hem comprat un vaixell, el navili Nau Món, i començam al costat de Rafael Argullol un projecte que crèiem que duraria quatre anys i que no sabem si n'hi estarem 25». L'obra constarà de quatre peces: Creació, Migracions, Memòria i Divinitats. La Fura dels Baus també prepara un muntatge que estrenarà a París el 26 de gener en el qual «en un espai buit i fosc mostrarem imatges flotants». Una obra que marca el camí que segueix la formació: «la recerca de la simplicitat».