El Big Bang atorga el premi Nobel de Física a dos investigadors EUA

John Mather i George Smoot dirigiren un satèl·lit de la Nasa el 1989

TW
0

El premi Nobel de Física va recompensar dimarts dos nord-americans responsables d'una missió espacial de la NASA que va fer possible reforçar la teoria del Big Bang per explicar l'origen de l'Univers. Els dos investigadors, John Mather i George Smoot, van ser els encarregats de dirigir el projecte COBE, un satèl·lit llançat per l'agència espacial d'Estats Units el 1989 per recopilar les variacions tèrmiques a l'espai, per mitjà de l'estudi de les radiacions còsmiques.

«La observació molt detallada efectuada pels distingits gràcies al satèl·lit COBE va exercir un paper major a la conversió de la cosmologia moderna en una ciència exacta», va considerar la Reial Acadèmia de Ciències de Suècia, que va atorgar el premi. És la primera vegada des de la creació, el 1901, del Nobel de física que una missió espacial és recompensada. «Els resultats de COBE van reforçar la teoria del Big Bang per explicar l'origen de l'Univers», va indicar l'Acadèmia.

Mather és un astrofísic del centre espacial Goddard de la NASA a Maryland (nord-est d'Estats Units) i el seu col·lega premiat, Smoot, de 61 anys, és professor de física a la Universitat de Berkeley (Califòrnia). El comitè Nobel va remarcar el paper preponderant de Mather en el projecte COBE, on participaren 1.000 investigadors i enginyers.

«John Mather va ser la vertadera força motriu darrere de la col·laboració gegantina», va dir. Smoot va ser encarregat d'analitzar les variacions ínfimes de temperatura de les radiacions còsmiques. Segons la teoria del Big Bang, el cosmos es va formar fa uns 13.700 milions d'anys, després d'una gegantina explosió i l'univers llavors amb temperatures d'uns 3.000 graus es va anar refredant de manera progressiva. Les experimentacions a partir de COBE tractaven aspectes sobre les variacions de temperatures i el soroll del fons còsmic, rastre llunyà de l'univers en els seus inicis.