La fil·lloxera acabava amb la major part de la vinya de Mallorca i l'any 1899, de les 750.000 hectàrees dedicades a tal conreu, només en restaven poc més de 14.000. Es trancava així una llarguíssima tradició de vins d'alta qualitat, exportats amb èxit, tant antigament com al llarg de la segona meitat del segle XIX. Llavors, la vinya, durant el segle XX es reduïa a les zones de Binissalem i Felanitx, per a recobrar-se lentament a finals de la passada centúria i presentar-nos, actualment, tota una onada d'entusiasme empresarial viticultor que ha obert moltes perspectives a la multiplicació d'un vi propi, divers i d'alt nivell. Però el vi mallorquí gaudia de fama des de l'època romana. La terra estava dividida aleshores en grans latifundis dedicats preferentment als cereals, el vi i l'oli d'oliva. Plini, entre d'altres, tingué elogis per a les vinyes illenques, les quals, va dir, es podien comparar amb les millor d'Itània. La troballa d'un cap de Dionís, a la possessió manacorina de Son Mas ens demostra que els agricultors tenien especial devoció al déu de la vinya. Aquest, fill de Zeus i de Sèmele, anomenat també Bakkhos, que els romans convertiren en Baccus, contribuí, amb el seu culte, al desenvolupament de la tragèdia i l'art líric.
Les terres de Dionís (1899)
03/10/06 0:00
També a Illes Balears
- Malestar a l'Ajuntament de Felanitx per la presència d'un Guàrdia Civil armat als plenaris
- IB3 Televisió estrena 'Vides de Rondalla', presentat per Maria de la Pau Janer
- Dos turistes s'enfilen a una escultura del Baluard per a fer-se una fotografia i la destrossen
- S'inaugura In Rock, el rocòdrom més gran de les Illes Balears
- Crítiques al Govern de Prohens per rebutjar la condonació del deute i deixar perdre 1.741 milions d’euros
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.