El Consell aprova la protecció de quatre metres a la font de la Vila

Els missioners de la Real demanaven que l'àrea fos de 15 metres

TW
0

La comissió de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca reunida ahir va aprovar, amb els vots a favor d'UM i PP, en contra de PSM i PSIB i l'abstenció d'EU/EV, la protecció de quatre metres (dos metres a banda i banda) en favor del sistema hidràulic de la font de la Vila. Segons va explicar Antoni Alorda, «aquesta protecció no afecta per res la construcció de Son Espases i no aconsegueix l'efecte que pretenia la comunitat de missioners del Sagrat Cor del monestir de la Real quan varen demanar la incoació com a BIC del monument» que era que la construcció de l'hospital no fos factible a la zona. Segons Alorda, aquesta declaració de BIC és un «brindis al sol» de l'equip del Consell, ja que el declara BIC però amb una zona de protecció molt delimitada, lluny de la demanada inicialment per la comunitat religiosa, que proposava una protecció de quinze metres, que impedís la construcció de Son Espases.

El PSM, en les al·legacions que va presentar al projecte, també va demanar la protecció de quinze metres per al ramal principal i també per als secundaris, ja que, segons va comentar Bàrbara Bujosa, «vàrem optar per demanar quinze metres per a tots els ramals perquè la ubicació era un poc complicada».

D'altra banda, la comissió també va aprovar la iniciació del procediment de declaració com a BIC, amb categoria de monument, a favor del sistema hidràulic de la font de Mestre Pere i la síquia de na Cerdana. Aquesta declaració, feta a instància de la comunitat de regants de la síquia en qüestió, va ser aprovada per unanimitat.

Altres temes que s'aprovaren a la comissió de patrimoni d'ahir varen ser el permís d'excavacions de Pol·lentia per a la campanya de l'any 2006, demanat per Margalida Orgila Pons, Miquel Àgel Cau Ontiveros i Maria Ester Chávez i el projecte arqueològic d'excavació al jaciment de Bóquer, a instància de Maria Magdalena Estarellas i Josep Merino.

El portaveu nacionalista de la Comissió, Antoni Alorda, va criticar que el permís, en el cas de Pol·lentia es doni a posteriori, quan l'excavació ja ha conclòs: «Cada any passa igual. No és molt normal haver de donar el permís quan ja tot està fet. Normalment els projectes presentats no presenten cap problema, però no entenem que no hi hagi previsió per tenir els permisos d'avantmà».

Pel que fa a Bóquer, Alorda va criticar que els polítics es facin les fotos davant un jaciment on enguany no hi ha hagut campanya d'excavacions.