J.TORRES Palma.
L'anunci del naixement del segon fill dels prínceps d'Astúries ha reobert, també a les Balears, el debat sobre si és necessari o no canviar el criteri de successió al tron. Els partits amb representació a les Illes consideren que s'ha de garantir la igualtat, però aposten per no emprendre ara la reforma constitucional i esperar, per motius diversos, a abordar un procés de revisió de la Carta Magna de major calat.
A hores d'ara, la infanta Elionor només heretaria el tron si el nou fill dels prínceps és una nina. Si fos un nin, ell en seria l'hereu perquè el Títol II de la Constitució estableix de manera clara que quan ambdós ocupen el mateix grau successori, l'home té preferència sobre la dona. Per evitar aquesta discriminació i garantir l'accés al tron d'Elionor caldria canviar aquest punt. Els partits balears hi estan d'acord, però preferirien aprofitar el procés per canviar més coses.
«La reforma constitucional s'ha d'emprendre quan hi hagi acord entre les grans formacions polítiques. Cal un pacte d'Estat i no s'ha de fer només una reforma puntual per la successió a la Corona, que potser es podria superar amb altres fórmules jurídiques». D'aquesta manera, el portaveu del PP al Parlament, Joan Huguet, es posicionava a favor d'aprofitar la reforma constitucional no només per la successió de la Corona, sinó també per donar més protagonisme al Senat o per reconèixer les 17 comunitats autònomes, i «això requereix recobrar el consens del 78». El secretari general del PSIB, Francesc Antich, deixà clar ahir que «no hi ha gens de pressa» perquè la successió està garantida amb el príncep Felip. Segons els socialistes, no és necessari obrir aquest debat amb presses perquè es necessita el consens de la resta de partits polítics i no s'hauria de barrejar amb debats sobre altres possibles reformes de la Constitució que no tenen el mateix consens.
El portaveu del PSM al Parlament balear, Pere Sampo, és partidari d'encetar la reforma constitucional «quan hi hagi les condicions per abordar altres qüestions més importants que la successió de la corona», com el model d'Estat o el paper de l'exèrcit com a garant de la unitat d'Espanya. El nacionalista entén que tot això haurà d'esperar. «Actualment, amb el clima que hi ha no prosperaria perquè ni PP ni PSOE no estarien per això», sentencià el parlamentari. «Jo crec que en el futur s'acabarà fent aquesta reforma perquè no té sentit que els homes passin davant de les dones en la successió al tron», afirmà ahir el portaveu d'UM al Parlament i vicepresident del Consell, Miquel Nada. El polític considera que aquesta reforma puntual es podria fer ara, però entén que si s'obre el procés constituent s'hauria d'aprofitar per plantejar una reforma molt «més àmplia» de la Carta Magna espanyola.
L'únic dirigent polític balear que es mostra «indiferent» a l'hora de valorar si cal o no emprendre ara una reforma constitucional per garantir la igualtat en l'accés al tron és el portaveu d'Esquerra Unida-Els Verds, Miquel Rosselló. El diputat considera que, si s'ha de fer alguna reforma, s'ha d'aprofitar per «abolir la corona i posar la República. La resta, a un republicà com jo, no li interessa gaire», sentencià. Miquel Rosselló manté que «l'única decisió que estic esperant és la de monarquia o república».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.