La ciutat de fang i els secrets de Nasca

Cahuachi és el nom del centre religiós construït l'any 400 abans de Crist enmig del desert d'Ica peruà

TW
0

Des de la ciutat sagrada de fang més gran del món antic al Perú s'hauria projectat el traçat de les misterioses línies de Nasca, els enormes dibuixos sobre la pampa desèrtica que només poden ser vistos des de l'aire, segons els científics a càrrec de les investigacions. Cahuachi és el nom del centre religiós construït l'any 400 abans de Crist enmig de l'àrid desert d'Ica al sud del Perú. Els seus 24 quilòmetres quadrats i les restes de més de 30 construccions piramidals la converteixen en la ciutat de fang més gran del món, que supera la ciutadella de Chan Chan, també al Perú, de 22 quilòmetres. El director de les investigacions, l'arqueòleg italià Giuseppe Orefici, va explicar que Cahuachi està separat de les famoses línies tan sols per la vall de Nasca, el que suposa una relació estreta entre ambdós llocs religiosos.

«És lògic que aquell espai obert tan gran hagi estat el lloc on s'ha expressat el pensament religiós dels Nascas i que aquest surti del seu centre cerimonial més gran», va afirmar Orefici. La curta distància no és l'única evidència d'aquest vincle, ja que la iconografia de les seves divinitats es repeteix a les obres manuals trobades al lloc.

«Els felins i les orques marines estan representats en tot l'art nasqueny i són les mateixes que vàrem trobar en els geoglifs», va dir l'arqueòleg. A més, les línies de Nasca i el santuari de Cahuachi estan envoltades de geoglifs de similars característiques, va explicar. Però Cahuachi, veu quítxua que significa «des d'on es mira», té altres enigmes com la naturalesa de la seva construcció i fins al moment no s'ha trobat cap element que demostri que fos habitada permanentment; al contrari, era un lloc de veneració només accessible per als summes sacerdots.

«El major interrogant és com enmig del desert s'erigeix un Vaticà prehispànic, on un grup de sacerdots realitzaven cerimònies i concitaven l'interès de tots els pobles limítrofs», va dir l'historiador Josué Lancho, part de l'equip d'investigadors. La major part del conjunt arquitectònic de Cahuachi encara es troba sota terra, però els seus principals edificis, com la Gran Piràmide i l'anomenat Temple de l'Escalonada, s'han descobert.