El jaciment de s'Hospitalet Vell inicia les excavacions després d'anys de restauració

Aquest any centren més els treballs en els dos naviformes de l'edat de bronze

L'equip d'arqueòlegs que treballa actualment en les excavacions de s'Hospitalet Vell.Fotos: P.G.

TW
0

P.GIRART. Manacor.
Malgrat que l'estiu ja s'ha acomiadat perquè entri la tardor, les tasques arqueològiques perduren i fan reviure el nostre passat. És el cas del poblat prehistòric de s'Hospitalet Vell, situat a la part meridional del terme de Manacor, que ha començat les seves tasques d'excavació, després d'anys de consolidació i restauració, enguany més concentrades en els dos naviformes de l'edat de bronze (1700-1200 aC) que es van trobar dintre les restes i que ara el projecte del Museu d'Història de Manacor salvarà de l'oblit.

Magdalena Salas, directora del Museu, explicà els deures dels voluntaris que treballen a s'Hospitalet: «Es tracta d'un grup molt divers en el qual hi ha estudiants, gent gran molt interessada per l'arqueologia i arqueòlegs professionals. L'equip fix som sis persones, però sempre oscil·lam entre sis i deu persones treballant». «Entre l'equip professional s'han implicat també Damià Ramis, codirector de l'excavació, i Margalida Munar, directora de restauració», afegeix la directora del museu.

El poblat prehistòric de s'Hospitalet Vell consisteix en tres estructures del jaciment ja excavades. La primera són dos naviformes de l'edat de bronze, que és amb els quals se centrarà en més profunditat l'estudi d'enguany. La directora comentà que «hi ha molt poques excavacions de naviforme a Mallorca; s'Hospitalet i els Clossos són dels pocs jaciments amb aquestes característiques». Encara que els dos naviformes són el principal objectiu del 2006, també continuen treballant amb l'altra estructura, que consisteix en un poblat talaiòtic amb habitacions adossades. «El talaiot de s'Hospitalet és l'únic de Mallorca que conserva gran part del seu sostre». Això el situa en un lloc privilegiat, a més de la plataforma que es va instal·lar a l'estructura que facilita les visites al jaciment i els fa més accessibles. L'última estructura a tenir en compte del jaciment és el recinte rectangular «amb una funcionalitat d'habitatge», explicà l'arqueòloga.

Totes aquestes estructures que componen el poblat van estudiar-se ja als anys setanta per part del departament de Prehistòria de la Facultat de Lletres de Palma. Després d'aquestes actuacions no es varen tornar a començar fins que formà part del projecte del Museu de Manacor. Segons explica la directora d'aquesta institució, «fa cinc anys que treballam en aquest jaciment. Els tres primers ens centràrem en el poblat talaiòtic i aquests dos darrers en els naviformes. El més important és que després d'anys de tasques de consolidació i restauració, comencen les excavacions a s'Hospitalet».