Clown, Lorca o com afrontar el pas del temps, les propostes de la Fira de Teatre de Manacor

El certamen comença avui i inclourà un cicle de lectures dramatitzades d'autors balears

Ses Judites presenten l'homenatge a Miquel Àngel Riera.

TW
0


La Fira de Manacor no és només un aparador perquè les companyies hi mostrin les seves obres, també és l'escenari perfecte per estrenar. En la desena edició, el certamen que comença avui comptarà amb cinc noves propostes que inclouen des del clown fins a homenatges a Miquel Àngel Riera, Tagore i Lorca o una obra que parla del pas del temps. També s'iniciarà un cicle de lectures dramatitzades.

Ses Judites. La nova companyia formada per Margalida Grimalt i Lluqui Herrero iniciarà el seu camí el 29 de setembre (19.00) amb Projecte Riera, muntatge amb el qual les actrius han recuperat Panorama amb dona, de Miquel Àngel Riera. «Hem recreat el text per narrar la trajectòria vital del personatge central, Gabriela», afirmen. Una Gabriela que de vegades es posa en la pell de Grimalt i, d'altres, en la d'Herrero. «A través d'improvisacions i de jugar amb l'espai mostram la vida d'una dona amb una vida feta a qui, un esdeveniment, li desbarata l'existència». Llavors, haurà d'afrontar noves sensacions i instints, des de la solitud a la revenja.

Te a Tres. Aina Moreno i Juan Luis Muñoz estrenaran, també el 29 (17.30), TV or not TV la seva particular visió de la televisió actual. Com la presenten? A través de Nino, un clown, i la seva innocència i idiotesa. «Un pallasso juga amb la petita pantalla, tot el que hi veu li afecta d'una manera determinada», van assegurar. Al final del dia, es col·lapsa per complet. «La televisió està en qualsevol lloc. La gent creu que no ens afecta, pero sí, més del que creim». Encara així, els actors no cerquen «una crítica directa», sinó una «reflexió posterior de l'espectador».

Elàstic Nou.Rosa mutabile és el particular homenatge de la companyia a Lorca i, sobretot, a l'obra Rosita la soltera o el lenguaje de las flores. La dona i el paper que ocupava en l'època en la qual l'autor va escriure la peça donen peu a parlar de la situació actual de les dones. «A nivell social, es mantenen, per desgràcia, moltes de les connotacions d'aquells anys». Dirigida per Aina i Maria Gimeno i protagonitzada per Mari Ramírez, la trama es complementa amb audiovisuals que completen la versió que, en aquesta ocasió, s'ha transformat en monòleg. Es presentarà el 28 (20.30).

Fundació Teatre de Manacor. És tradició a la Fira dedicar una de les seves funcions, aquest any la del 29 (22.30), a la companyia de la localitat. El carter del rei, de Tagore, ha estat l'opció escollida, que comptarà amb les actuacions de gent de Manacor: Tomeu Amer, Toni Rosselló, Jaume Gayà, Francesc Riera, Sara Montes i Joan Manel Albinyana. Dirigida per Oriol Broggi, l'obra explica la història d'un al·lot adoptat que es mor. A través d'una finestra, ajuda les persones que estan enfadades amb la vida. «És una història bonica que ens permetia jugar amb els personatges».

Arden Produccions. Els valencians presentaran el 27 de setembre a Manacor la seva nova proposta, Contratemps. La peça tanca una trilogia centrada en els efectes del pas del temps. Al muntatge, un personatge, Tempus, hi enllaça cinc històries diferents que van des d'una parella que, anys després de la seva separació, es retroba i es pregunta per què va acabar tot fins a l'espera de dos germans a l'hospital davant del llit del seu pare moribund. La conclusió: «No es pot fugir de la realitat», segons Chema Cardeña, director i autor de la trama.