TW
0

X.RIUTORT.Palma.
Les peces teatrals del dramaturg Pere Capellà ja han sortit publicades íntegrament. L'editorial Moll acaba de treure al mercat el segon i darrer volum de les obres completes de la seva producció dramàtica. El llibre està format per les peces escrites entre 1952 i 1954. La cura de l'edició, com també el pròleg, ha estat a càrrec de Maria Magdalena Alomar Vanrell, qui ja preparà el primer volum publicat l'any 2004. «Aquest llibre reuneix les peces que quedaven per publicar. Moix per llebre és un dels sainets curts que escrigué per encàrrec, El carrer de les tres roses es tracta d'una peça feta amb col·laboració amb el músic Pere Deià, en què adapta la sarsuela a la realitat illenca». Un dels atractius de l'edició és precisament que n'incorpora les partitures.

Una altra obra és Na Catalina de Son Gallard que és una «peça hagiogràfica de la beata de Valldemossa». Més val un dit en es front per Alomar és «una de les més potents i interessants per la seva càrrega autobiogràfica». Les dues darreres Es Marquès de sa Rabassa i El rei Pepet són teatre poètic en vers. Aquesta darrera fou estrenada dies després de la seva mort, «en lloc de anul·lar-la la companyia s'estimà més representar-la, per fer-li un homenatge».

Es tracta, segons Alomar d'un volum en què es pot apreciar «la gran evolució que fa en només un parell d'anys, la seva línia imparable de cercar formes teatrals diferents a les castellanes. La seva producció fou molt original i suposà una escletxa que el convertí en l'amo de l'escena». El teatre que es feia aquests anys «era molt conservador, segons el gust oficial, amb un contingut espanyolitzador. Ell oferí un teatre alternatiu, autocensurat, però que parlava de la realitat que hi havia». Malgrat haver estat en «llibertat vigilada» durant els anys posteriors al seu empresonament pogué crear un teatre ple d'ideals ètics i polítics que inspirà les generacions més joves, com a punt de partida d'un teatre innovador.