El descobriment de Schliemann (1876)

TW
0

Heinrich Schliemann, arqueòleg, però també home de negocis, tenia un esperit romàntic i aquest esperit el dugué a dedicar qualsevol temps lliure a l'arqueologia. Basant-se en els relats homèrics, aconseguia localitzar Troia o Ilion, l'antiquíssima ciutat d'Àsia Menor, vora l'actual població d'Hissarlik. Era una ciutat molt pròspera ja en el III mileni, devastada en diferents èpoques per guerres o desastres naturals. La seva total destrucció tingué lloc a final del segle XIII o a començament del XII abans de Crist. Les excavacions han tret a la llum nou nivells arqueològics sobreposats, des del simple poblat fortificat del IV mil·lenni fins al llogaret que coneixem com a Troia IX i que desaparegué devers el 400 després de Crist. Troia II, del 2300-2100 abans de Crist, fou una autèntica ciutat murallada que gaudí d'una civilització en aquell temps prou avançada i de la qual en són testimonis els nombrosos objectes recollits in situ. Paral·lelament a la història estricta hi ha la bella història llegendària, la faula màgica, que encetà Homer i completà Virgili, en la seva Eneida, en dotze cants, i que els especialistes creuen que fou redactada entre els anys 29-19 abans de Crist. Aquesta epopeia nacional narra l'establiment a Itàlia dels troians dirigits per Enees i anuncia la fundació de Roma. El poeta llatí, d'origen provincià i modest, membre del cercle d'il·lustrats d'Asini Pol·li, amic d'Octavi, Mecenes i Horaci, establert a Roma, no pogué acabar el seu ambiciós projecte, puix que part de l'Eneida restà sense concloure, però aconseguí que la seva influència en la literatura occidental fos immensa i altament celebrada. Una fama que escampà llegendes, amb referents a Troia, per tot arreu, i d'entre les quals, el rondallaire, Mossèn Alcover, en pogué recobrar un interessant vestigi. Es aquest:

«A Felanitx de vegades guaita a sa banda de ponent un nigul gruixat, que fa figures de cases i campanars i que denota mal temps. Sa gent li diu sa ciutat de Troia».

La visió de la Troia assetjada en mots de Virgili ens dóna ustra el poema «prototipus»:

«Demanen a grans veus que sia translladat el cavall al temple de Minerva i sien fetes pregàries al poder de la deessa. Obrim un clivell en la muralla i envaim el recinte de la ciutat. Tots fan la seva tasca. Calcen els peus del cavall amb rodes i la màquina fatal, farcida de guerrers, franqueja la muralla. Al seu entorn, nins i donzelles entonen els seus càntics sagrats i amb goig esperen tocar amb les seves mans la corda que el mou. Ella, amenaçadora, relliscant, avança fins al centre de Troia. Oh pàtria! Oh Ilion, morada dels déus! Oh muralles dardànies glorioses en la guerra! Quatre vegades ha ensopegat en l'arc de la porta el cavall i altres tantes ha sonat a ferro el seu ventre. Continuam, tanmateix, sense res sospitar, amb cec fanatisme i posam en el lloc de l'altar el monstre de la dissort».