El batle de Sóller, Carles Simarro, «sol·licità» ahir al Merma -durant l'espectacle Miró torna a Sóller protagonitzat pels genials ninots concebuts per Joan Miró- que «demanàs» a l'artista si «acceptaria esser nomenat fill adoptiu de la ciutat de Sóller». La proposta, que agafà per sorpresa molts dels presents, suposaria que Joan Miró -l'avi matern del qual era solleric- passaria a formar part de la galeria de personatges distingits amb aquest nomenament.
La proposta es va fer públicament després de la inauguració de l'exposició Cinquanta paisatges de Mallorca a l'estació del Ferrocarril de Sóller a Palma, on també es representà l'espectacle Mermanomormai de Joan Baixes. Un centenar de convidats es traslladaren posteriorment a Sóller en tren per continuar amb la festa i foren rebuts a l'estació de la Vall pel mateix Merma, pels altres ninots i músics i per les autoritats locals, encapçalades pel batle, que ahir celebrava la festivitat patronal de Sant Bartomeu. Segons Carles Simarro, «un cop que la família Miró hagi acceptat la nostra proposta iniciarem els tràmits per instruir l'expedient d'aquest nomenament, que podria tenir lloc per la Fira de l'any que ve».
L'arribada del Merma a Sóller en tren va sorprendre els centenars de visitants que en aquells moments eren a l'estació del ferrocarril. Un bon nombre de sollerics també acudiren a l'estació per veure l'espectacle des del seu inici. En el tren hi viatjaven Joan Punyet Miró, nét de l'artista; Pere A. Serra, president de la fundació Tren de l'Art; el delegat del Govern a les Illes Balears, Ramon Socias; el president del Ferrocarril de Sóller, Xavier Mayol, amb Vicenç Sastre, Amador Pastor, Marcel·lí Rullan i altres directius del Ferrocarril de Sóller; a més del regidor de Cultura de Palma, Rogelio Araujo, entre molts altres convidats. Tots ells foren rebuts pels ninots i per la música que els acompanyava, formada per tamborers i grallers, entre grans aplaudiments del públic, molts d'ells estrangers que just acabaven d'arribar amb un altre tren i no esperaven trobar-se amb un espectacle d'aquestes característiques.
Des de l'estació, els actors de Mermanomormai pujaren amb els músics a un Mercedes descapotable negre que, precedit pel «cavall» de Miró i per les autoritats, es dirigí cap a la plaça Constitució de Sóller per representar la primera de les actuacions. Enmig d'un gran ambient de celebració, ja que ahir el centre de Sóller estava ple de gent que assistia als actes del programa de festes, la cercavila arribà davant la Sala i els ninots ocuparen el cadafal principal, on foren rebuts oficialment per Carles Simarro.
Fill adoptiu
El batle de Sóller saludà el Merma i els altres personatges, a qui es referí com «els més grans creats per Joan Miró». A continuació, Simarro esmentà el Ferrocarril de Sóller -impulsor de l'esdeveniment a través de la fundació que presideix Pere A. Serra- tot recordant que «fa 100 anys apropà la Vall a la resta de l'Illa, ajudant a sortir gent i idees que avui, gràcies al Tren de l'Art, tornen a Sóller acompanyats del món sencer». Simarro no dubtà a afirmar que «avui tant Joan Miró com el seu avi solleric estarien molt orgullosos de veure aquí aquest espectacle i el que simbolitza». Va ser aquí quan Simarro revelà les intencions de declarar el pintor fill adoptiu, una proposta que després justificà «per la gran aportació que ha fet a Sóller i al seu tren a través de la fundació Tren de l'Art, que converteixen la nostra estació en única, on també es pot veure Picasso i, a partir d'avui a Palma, els millors paisatgistes que han pintat l'Illa».
Després d'aquestes paraules del batle, el nombrós públic congregat a plaça presencià la representació teatral que simbolitza la lluita de la llibertat contra el poder que representa el Merma. L'espectacle va ser gaudit per grans i també per nombrosos infants, alguns d'ells un poc espantats però també divertits pels estrafolaris i acolorits ninots mironians.
Al Port
Després de l'actuació a la plaça de Sóller -en el marc incomparable dels monuments modernistes de la façana de Sant Bartomeu i del banc de Sóller, obra de Joan Rubió i Bellver-, la comitiva es traslladà al Port en tramvia per continuar allà amb l'espectacle. Una vegada al Port, també es va fer una actuació a la zona dels molls que va ser molt aplaudida. La celebració es va traslladar finalment fins al restaurant Marisol del Port mateix -situat a l'edifici de l'antiga estació terminal del tramvia-, on s'oferí un dinar als que hi varen assistir: a més dels convidats i autoritats ja esmentats, hi eren el president de la Comunitat Autònoma, Jaume Matas, i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Dolça Mulet.
La inauguració de l'exposició Cinquanta paisatges de Mallorca i l'espectacle Miró torna a Sóller amb els ninots del muntatge Mermanomormai, han estat molt comentats a Sóller durant aquests dies, ja que la iniciativa de la fundació Tren de l'Art té un gran suport entre la majoria de la població.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.