Joan Cerdà: «A l'Illa els bous de Costitx són part de la identitat, a Madrid folklore»

El conseller de Patrimoni i Identitat vol donar a la nova conselleria un caràcter transversal

TW
0

XAVIER RIUTORT.Palma.
Joan Cerdà des de fa un mes és conseller de Patrimoni i Identitat del Consell Insular de Mallorca. Actualment queden per definir les competències que quedaran a la conselleria de Cultura, i quines assumiran com a pròpies.

-Quines seran les vostres competències?
-Bàsicament seran patrimoni, política lingüística i cultura popular. Per això haurà de tenir un caràcter transversal. Ajudarà a què les actuacions de les altres conselleries tinguin matisos lligats a la identitat. Per posar un exemple haurem de vetllar per a què les sobrassades de denominació d'origen se facin amb porquim d'aquí.

-Com veu que la Sibil·la sigui Patrimoni de la Humanitat?
-Pot donar-li molt prestigi i renom, tant dins Mallorca, com defora.

-Assignatures pendents a patrimoni?
-M'agradaria impulsar un congrés de cultura popular, on sortissin els criteris tècnics.

-Com veu la pol·lèmica a la Real?
-No vull fer revisionisme, però amb el problema que hi ha el Govern podria haver plantejat altres possibilitats i fer un esforç per no crear pol·lèmica. Una macroestructura com un hospital és necessària però s'hauria d'haver cercat un altre lloc.

-Esteu gestionant el retorn dels bous de Costitx?
-Al setembre intentarem fer qualque gestió, mirarem de tenir una reunió amb Madrid per veure quines possibilitats hi ha de què tornin. Si no podem conseguir que tornin definitivament, almenys sí periòdicament. El patrimoni ha d'estar on s'ha originat. A Madrid els bous com les armes del rei en Jaume són folklore, aquí en canvi tenen un altre valor, és part de la història i de la identitat. S'hauria de fer un esforç de descentralització.

-La cultura moltes vegades pot tornar folklore...
-Sí, quan no es té consciència de la història, i es treu del seu contexte, la cultura es transforma en folklore, la llengua en fonemes, i el territori en paisatge.

-Els canvis poden fer mal a les festes?
-Les festes han d'evolucionar. El problema és quins són els límits per a què no deixi de ser la mateixa festa. La gent que la disfruta és qui ha de posar aquests límits. La funció de la conselleria és assessorar i potenciar. Però les innovacions s'han de plantejar, amb petites dosis.

-Què s'ha de fer amb els Arxius de la Corona d'Aragó?
-S'ha de coparticipar. No s'ha de xapar perquè es perdria la unitat, per això s'ha de centralitzar, però que estigui a l'abast de tot.