Els estudiants s'engresquen de debò en la tasca de descobrir els secrets guardats a la naveta.

TW
0

P.GIRART. Felanitx.
El temps ha tornat enrere en els Clossos de Can Gayà. Estudiants universitaris de per tots els racons d'Espanya viatgen 3.000 anys enrere en el jaciment de Portocolom per desenterrar els secrets d'aquest poblat pretalaiòtic. Enguany s'ha de fer feina en una naveta de l'edat de Bronze, descoberta en les expedicions anteriors per conèixer els misteris d'aquella època. Fa 11 anys que el grup de treball s'endinsà en aquesta iniciativa que ha continuat cada estiu. «La calor no acompanya en aquesta tasca, però és la temporada quan li podem dedicar tot el nostre temps», explica Joan Forners, codirector de l'excavació, juntament amb Tomeu Salvà, professor associat de la UIB i coordinador de l'excavació.

Gràcies a la dedicació que hi han posat i els anys d'experiència, s'han despertat incògnites sobre la història d'aquest poblat format per nou navetes. Aquestes estructures naviformes no tenien un caràcter funerari, a diferència de les navetes de Menorca. «Es tracta de residències unifamiliars de quasi dos metres d'ample, on vivien els habitants d'aquell temps», aclareix el codirector de l'excavació arqueològica.

S'ha descobert també una zona de treball comunal i un intercanvi comercial amb el continent, ja que s'han trobat objectes de bronze, material aleshores inexistent a l'illa. «Era una cultura molt organitzada, no només eren pastors. Tenien una estructura econòmica i social molt més complicada». Els estudiants fan feina de sol a sol, submergint-se en un dels jaciments més importants de Mallorca, juntament amb ses Païsses (Artà) o Pollentia (Alcúdia).