Les bombes llançades pels aliats pogueren destruir Pompeia durant la Segona Guerra Mundial

TW
0

Pompeia, la ciutat de l'antiga Roma el llegat de la qual va immortalitzar l'erupció del Vesubi de l'any 79, va poder quedar arrasada durant la II Guerra Mundial a causa de les 190 bombes que van llançar en 1943 sobre les seves ruïnes avions dels Estats Units i britànics, segons l'investigador lleonès Laurentino García. Establert des de fa quatre dècades a Itàlia, aquest llicenciat en Filosofia ha volgut treure a la llum «danys irreparables» -com la destrucció d'uns 1.900 objectes, segons els seus càlculs- que fins ara han estat silenciats «per motius geopolítics, ja que si haguessin estat bombes de Hitler s'haurien atribuït amb gust a la barbàrie nazi», afirmà.

Els testimonis, alguns manuscrits, deixats pels pocs testimonis d'aquell bombardeig, i una sèrie de fotografies preses en els dies posteriors als atacs, avalen la teoria que Laurentino García (Villamejil, Lleó, 1948) ha plasmat en una cuidada obra per a especialistes, titulada Danys de guerra a Pompeia i editada a Itàlia amb el suport del Ministeri de Cultura d'aquest país.

«Pompeia, una ciutat que en el segle I ja tenia voreres, passos per a vianants, clavegueram, bars i una embrionària democràcia, va salvar el seu llegat per segona vegada gràcies, en part, que les bombes van ser les més misericordioses, ja que no van tocar els llocs més emblemàtics», subratllà l'investigador. Un edifici de l'antiga Pompeia que allotjava gairebé dos mil objectes, entre ells els famosos cossos pompeians, així com el fresc més gran que es conservava -que representava el mite de Diana i Acteó- no van sobreviure als atacs dels aliats.