TW
0

M.MEDRANO/R.C. Inca.
El batle d'Inca, Pere Rotger, i el regidor de Cultura, Bartomeu Martínez, varen lliurar ahir matí, en el marc de les fests de Sant Abdó i Sant Senén, el premi Pare Miquel Colom al polèmic escriptor Jaume Santandreu per la seva obra Ennegrits, que narra les contradiccions sobre el racisme en una petita localitat mallorquina arran d'un violent esdeveniment.

Santandreu, que va rebre els 3.000 euros amb què està dotat aquest premi, es va autodefinir com un «escriptorutxo» en el seu discurs. «Està bé que l'Ajuntament d'Inca mantingui aquests premis per a gent com a mi, ja que els grans escriptors marxen cap Catalunya», va dir.

El batle d'Inca, Pere Rotger, va discrepar de les declaracions de Santandreu i ho va lloar com a escriptor i com a persona. Aquest any s'han presentat al certamen un total de deu obres, quatre menys que en l'edició anterior.

L'autor Andreu Sotorra ha rebut el premi finalista amb la novel·la El màrqueting de la Berlinesa.

El jurat del Pare Colom està integrat per escriptors com Gabriel Janer Manila, Aina Ferrer, Rosa Planes o el director de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, així com també per l'editor Lleonard Muntaner, que s'encarregarà de la publicació de l'obra, que també està inclosa en el premi.

L'obra, escrita en primera persona, Ennegrits, planteja al lector la crua pregunta de si ell mateix és racista. A partir d'una violació d'una al·lota a mans d'un immigrant subsaharià, l'escriptor crea un dilema també al narrador.

D'una banda, s'ha mostrat solidari al llarg de la seva vida amb el col·lectiu africà, ja que va estar al Burundi com a metge i ha adoptat dues nines de color. D'altra banda, ha de demostrar que és lleial al seu millor amic, el pare de l'al·lota violada.

La història s'ambienta a la ruralia mallorquina, entre Sineu i Sant Joan, on treballen immigrants africans juntament amb d'altres de mallorquins.

El llibre fa reflexionar sobre els conflictes de la immigració, sobre els fenòmens del racisme.