TW
0

PAULA GIRART. Artà.
Ses Païsses s'ha resistit al pas del temps i encara ara ofereix noves sorpreses. Javier Aramburu-Zabala i els seus ajudants han començat la seva tasca arqueològica en aquest poblat talaiòtic situat al municipi d'Artà. Les excavacions no són un treball fàcil, impliquen molta paciència i dedicació. Per això, l'equip format per vint-i-cinc estudiants universitaris d'arreu d'Espanya treballarà descobrint i estudiant cada racó d'aquest poblat mil·lenari.

Javier Aramburu, responsable de les excavacions, fa set anys que treballa a ses Païsses aportant tots els seus rigorosos coneixements arqueològics. Confessa que «no tenc cap col·laboració ni d'universitats ni de museus» i compta amb un laboratori a casa seva per analitzar les restes que es van trobant a la zona.

De bon matí, els excavadors s'endinsen mil·lennis enrere amb pales i pinzells i, moltes vegades, troben peces d'alta importància per a conèixer les vides dels habitants d'aquell temps. Entrada l'horabaixa «és quan es treballa més tranquil·lament», segons Aramburu. Quan el sol es pon, els estudiants abandonen la prehistòria i recorren els carrers d'Artà cap al polisportiu i l'escola, on s'allotgen i viuen temporalment fins a les acaballes de l'agost.

Monedes, tassons, gerres o d'altres restes mil·lenàries van apareixent en el sòl del poblat, declarat Monument Històric Artístic a la dècada dels cinquanta. No obstant això, l'excavador diu que l'objectiu del seu treball no és aquest, sinó estudiar l'activitat artesanal i de la llar del poblat, ja que ses Païsses destaca més pels seus habitatges i tallers artesanals que per activitats religioses, a diferència de moltes altres restes arqueològiques.

Entre les restes ja s'han trobat dos forns d'alta importància, un prehistòric i l'altre pertanyent a l'Edat Mitjana.