«Ses Païsses. Talaiots i murades», la vida dels baleàrics de fa 2.500 anys

Els investigadors Javier Aramburu i Dolors Riera en són els autors

TW
0

J.A.ORDINES/R.C.Palma.
El llibre Ses Païsses d'Artà. Talaiots i murades, editat per Al Tall Editorial, del qual són autors Javier Aramburu i Dolors Riera, es presenta aquest dissabte al Teatre d'Artà dins el marc de les festes patronals. Aramburu i Riera són experts en Prehistòria i aquest mes de juliol es troben excavant al poblat talaiòtic de Ses Païsses, el conjunt arqueològic més important i característic del terme municipal d'Artà i de tota la contrada oriental de l'illa de Mallorca.

Segons comentà Aramburu, «es tracta d'una síntesi de la informació obtinguda de les excavacions fetes al poblat des dels anys 50 fins l'any 2000 i escrita en un llenguatge divulgador. El llibre suposa la revisió de tot el que s'ha fet fins ara però també s'aprofita per estendre la interpretació dels poblats i talaiots a Mallorca a partir de l'exemple de Ses Païses».

L'autor explicà a DdB que Ses Païsses és un jaciment de referència i que fins ara no comptava amb cap llibre de divulgació. A més afirmà que «es tracta d'un llibre curt, fàcil de llegir i que pot servir tant per visitar el jaciment com per tenir una idea general de la Prehistòria a Mallorca».

Josep Juan Vidal, director d'Al Tall Editorial, comentà que el llibre s'ha inclòs en la col·lecció Conèixer Mallorca dedicada a una alta divulgació de temes específics de l'Illa redactats per especialistes i recalcà que «es tracta d'una monografia que intenta posar de relleu l'estat de la qüestió, una síntesi divulgadora amb il·lustracions i fotografies. Aramburu i Riera han sistematitzat el llibre en nou capítols i un apèndix fotogràfic.

Els noms dels capítols són els orígens; la transició cal als poblats talaiòtics; ubicant un nou poblat; talaiots i centres cerimonials; la vida dels talaiòtics; el període baleàric o postalaiòtic; Ses Païsses sota domini romà; últimes utilitzacions; i la recuperació del llegat. Segons s'assegura en la introducció «faran falta moltes hores de feina de camp i de laboratori perquè la memòria dels habitants de Ses Païsses torni a reviscolar».

Els dos autors també fan esment de l'estat d'abandó que habita pel poblat talaiòtic quan parlen que «qualsevol que hagi passejat per les seves vetustes pedres, s'haurà adonat de l'abandó en què es troba el lloc, de les immenses possibilitats que conté i dels pocs doblers que serien necessaris per assolir-ho».