Manacor dedica un ambiciós museu a la figura i obra de mossèn Alcover

El Govern inverteix 1'6 milions en un projecte que preveu també la reforma de la seu de Can Socorrat

Janer Manila, Fiol, Pastor, Sureda i Gelabert durant l'acte de signatura del conveni.

TW
0

«Avui és el dia més gran d'ençà de la mort de mossèn Alcover». Amb aquestes paraules la directora de la Fundació Pública Antoni M. Alcover, Maria Magdalena Gelabert, encetà l'acte de signatura del conveni entre l'Ajuntament de Manacor i la Conselleria d'Educació i Cultura per a l'execució del projecte museogràfic en el casal de Can Socorrat, seu de la fundació. L'objectiu principal serà difondre la figura, la tasca i l'obra de mossèn Alcover en un projecte didàctic i atractiu per a nins, grans i també especialistes.

L'ambiciós projecte que preveu la rehabilitació de l'edifici i el mateix projecte museogràfic disposarà d'un pressupost d'1'6 milions d'euros que pagarà el Govern balear.

La museògrafa Elena Juncosa explicà que l'edifici es distribuirà en tres espais bàsics. A la planta noble hi haurà un espai de recepció, una cafeteria-biblioteca, una botiga, i una sala d'actes i per contar rondalles. Aquest espai inclourà dos grans panells en els quals figuraran tots els pobles de parla catalana. El trespol serà un gran mapa geogràfic de la llengua catalana que estarà retroil·luminat, entre altres dades històriques i altaveus on se sentiran tots els dialectes de parla catalana. La primera planta serà un espai dedicat a la vida i obra d'Antoni Maria Alcover, articulada a través de l'eix central del Gran Diccionari Català-Valencià-Balear.

D'altra banda, les golfes seran «un lloc màgic i el lloc idoni per explicar les rondalles» a través d'audiovisuals en un espai semicircular. A l'acte de signatura del conveni hi assistí el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; la directora general de Cultura, Catalina Sureda; el batle de Manacor, Antoni Pastor; la delegada de Cultura, Maria Antònia Mercant, i el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila. Aquest darrer prengué les paraules d'en Tià de sa Real per referir-se a mossèn Alcover: «D'homes com aquest només en un surt un cada cent anys i quasi mai sura». Fiol destacà que aquest projecte «dóna fortalesa a les coses que ens lliguen al passat i a la nostra tradició».