Neix Tadeusz Reichstein (1897)

TW
0

Neix a Wloclawek, Polònia, el químic Tadeusz Reichstein. Son pare era un enginyer que treballà a Kíev i Ucraïna, llocs on Tadeusz passà bona part de la seva infantesa. El 1905 la família abandona Rússia dins un ambient de revolta i pessimisme social. Recordem que en aquesta data, Rússia havia perdut la guerra contra Japó i els moviments obrers amenaçaven el govern tsarista. Els Reichstein anaren primer a Berlín i després a Zuric. Suïssa seria la segona i definitiva pàtria del científic, puix que el 1914, quan començava la Primera Guerra Mundial, els Reichstein prengueren la nacionalitat helvètica. Allà va poder cursar Tadeusz, sense entrebancs, els seus estudis superiors i rebia el seu doctorat el 1922, després d'estudiar amb Staudinger a l'Escola Estatal de Zuric.

Recordem qui era el seu professor i tutor: Hermann Staudinger (1881-1965), gran treballador de la química orgànica i de la natura dels polímers, és a dir, del midó i la cel·lulosa, principalment.

Tan important fou la seva tasca científica que a causa de la gran proliferació dels plàstics després de la Segona Guerra Mundial, se li va concedir el Premi Nobel de química de 1953.

Passes semblants volia seguir Reichstein, El 1931 era nomenat ajudant de Leopold Ruzicka, un altre geni de la química, el qual també havia adoptat la ciutadania suïssa. Els descobriments de Ruzicka que obrien el camí per a una interpretació més liberal i més útil de les estructures atòmiques cícliques, interessaren el seu deixeble. Però especialment la síntesi, puix que Tadeusz el 1933 ja aconseguia sintetitzar l'àcid ascòrbic, vitamina C, poc temps després de la identificació de les vitamines per King. Tanmateix, les seves principals feines es dugueren a terme en els anys 30, quan ell i els seus col·legues aïllaren els diferents corticoides.

Fou per aquests treballs que compartí el premi Nobel de medicina i fisiologia amb Kendall i Hench el 1950.

D'aquesta nota biogràfica en podem treure un parell de reflexions que ens podrien semblar prou justes. La primera és que l'edifici de la ciència reclama l'esforç de tots segons les seves possibilitats i que d'aquest esforç depèn el progrés positiu de tota la Humanitat. Fixau-vos que en aquest cas s'implica en la mateixa causa tot un tren de cognoms: Reichstein- Staudinger-Ruzicka-

King-Ken dall-Hench. La segona reflexió sobre la importància dels corticoides, nom genèric aplicat a les hormones corticosuprarenals, els seus derivats i la corticoestimulina. Corticosuprarenal es refereix, doncs, a la regió perifèrica de la glàndula suprarenal, les quals hormones actuen sobre el metabolisme de les substàncies orgàniques i minerals.