L'hort també es pot visitar. | T. AYUGA.

TW
0

J.A. ORDINES.Palma.
Entrar al monestir de la Puríssima Concepció de monges caputxines és entrar en un «bocí de ciutat on el temps sembla que s'ha congelat i els espais i tradicions s'han mantingut intactes», segons l'historiador Jaume Llabrés, que ens acompanyà en la visita. El monestir, edificat entre els anys 1668 i 1720, fou declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) fa poc temps i és l'únic de monges de clausura en què és factible realitzar una visita guiada.

Actualment, l'equip d'investigadors que treballa al convent està catalogant i estudiant les peces que es mostraran en la pròxima exposició de Nadal que enguany es titularà L'artesania, un tresor etnogràfic al convent. Dins els itineraris guiats per Palma que ofereix la Conselleria de Turisme s'inclou, des del 2003, la visita cultural guiada al convent de les Monges Caputxines. Per aquest fet s'ha habilitat la part baixa del convent, per mostrar les obres d'art i els espais més representatius.

La comunitat de religioses actual està composta per cinc monges caputxines i tres de franciscanes que han arribat el proppassat mes de juny provinents del convent de Sant Pere de Calvià per fer-se càrrec del govern i administració del convent, ja que la comunitat caputxina havia quedat molt reduïda i envellida.

El projecte cultural que s'ha desenvolupat en aquest monestir començà fa deu anys amb l'objectiu d'estudiar, restaurar i donar a conèixer al públic un patrimoni desconegut que els historiadors Aina Pascual i Jaume Llabrés havien descobert el 1992 de la mà de l'estudiós religiós pare Gabriel Llompart. Els historiadors proposaren a la comunitat recuperar la tradició del Betlem i, així, aconseguiren que des del 1996, s'obrís al públic el tradicional Betlem de les Caputxines. A més, des del 1996, cada Nadal es fa una exposició del patrimoni del convent que s'ha inventariat durant l'any. Els deu anys del projecte cultural i de treball de l'equip d'investigadors al convent ha permès l'edició de vuit catàlegs i un total de 750 fitxes publicades i més de 1.500 fitxes de catalogació.

La visita dura dues hores i comença amb la projecció d'un audiovisual titulat «Espai i vida en el món de la clausura femenina». Segueix la visita per les sagristies, el claustre, el refectori, la cantina del pou, la bugaderia antiga, la sala capitular, la salera, l'antic parlador, l'església i l'hort del convent. Es tracta d'una ocasió excepcional per contemplar l'arquitectura del convent i obres d'art i altres objectes com pintura, escultura, mobiliari, argenteria, joieria antiga, ceràmica, ornaments litúrgics, i per accedir a l'interior d'un convent de clausura per conèixer el passat i el present d'una comunitat de religioses que conserva un valuós patrimoni.

Part del patrimoni històric i artístic s'exhibeix a la sala capitular, on hi ha reunides algunes pintures notables dels segles XVII i XVIII. Una mostra de l'aixovar litúrgic s'exposa de manera permanent a la sagristia gran, sala dedicada a les arts sumptuàries i decoratives on es presenten les peces més importants del convent, com la col·lecció de joies, la custòdia o la gran catifa turca del segle XVII.

Un dels aspectes més singulars del recinte és la successió d'espais típics de l'arquitectura popular que podem trobar al voltant del claustre. Són dependències molt interessants que ens documenten sobre activitats, ja desaparegudes, que formaven part de la vida quotidiana de la comunitat com per exemple la cantina del pou. Es tracta d'una galeria subterrània que servia per conservar en fresc certs aliments i per refredar l'aigua. També destaca la bugaderia, que consta d'una clastra porticada amb els rentadors i d'una cambra per fer la bugada amb cossis per escaldar roba blanca i els fogons amb les calderes, molt lluny dels moderns mètodes de rentada de roba. L'hort de les monges també s'inclou en la visita d'aquest convent de clausura, que és un espai que destaca per la seva bellesa i recolliment.