Josep Vidal: «El dissenyador no és un traductor sinó que és un poeta»

El director de l'Escola Massana ha coordinat un curs de la UIB

TW
0

J.A.ORDINES.Palma.
Josep M. Vidal Molina és enginyer industrial i director de l'Escola Massana, Centre d'Art i Disseny, ubicat a Barcelona i vinculat a la UAB. Aquests dies es troba a Palma per a participar el curs d'estiu de la UIB Art i Comunicació, que ha coordinat juntament amb Miquel Àngel Capellà, llicenciat en Història de l'Art i professor de la UIB.

El curs, que finalitzà ahir, ha comptat amb la participació de professors de la UIB i de l'Escola Massana. Quaranta cinc alumnes han participat aquesta setmana en l'elaboració d'un anàlisi de l'activitat artística en el món de la comunicació audiovisual.

Vidal afirmava ahir a DdB que «actualment no es pot parlar d'especialitats estanques del disseny (disseny gràfic, industrial...) sinó que ara s'aposta per un disseny d'identitat, un disseny de comunicació, de benestar, de lleure. Per exemple, pot ser la identitat d'una marca com la mallorquina Camper, que fa un disseny amb un concepte integrador ja que tant dissenya calçat com tendes...».

Sobre les relacions entre el Disseny i l'Art, Vidal afirmà que «de cada vegada s'apropen més, així que en l'actualitat es valora més en el disseny la part poètica i personal, ara és molt més artístic».

Quant a la figura del dissenyador actual, aquest ha de complir dues condicions, segons el director de la Massana: «en primer lloc, ésser capaç de dir les coses d'una manera empàtica, poètica, amb la qual l'usuari s'hi pugui sentir vinculat; en segon lloc, ha de tenir una gran capacitat d'associació».

Vidal compagina la seva feina com a director de l'Escola Massana amb la seva tasca com a comissari i dissenyador d'exposicions. L'Escola fou distingida l'any 2000 amb el «Premio Nacional de Diseño» per la seva trajectòria en l'ensenyament des del 1929. Actualment ofereix el Graduat Universitari en Arts i Disseny.