La UIB presenta un audiovisual i un atles sobre la llengua oral

La Càtedra Alcover-Moll-Villangómez patrocina aquests estudis

TW
0

J.A.ORDINES.Palma.
La Càtedra Alcover-Moll-Villangómez presentà ahir capvespre a l'edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, les activitats que ha duit a terme des de la seva creació l'any 2003. Segons el director científic de la Càtedra, Joan Mas i Vives «les activitats de la càtedra es poden dividir en dos grans blocs. El primer inclou la feina en els arxius Alcover-Moll i el Marià Villangómez. Un segon bloc serien els projectes de recerca que es divideixen en tres grups: els projectes de llengua oral i onomàstica, els de llengua i societat i els de llengua escrita».

Ahir es presentà el resultat de dos projectes de recerca en l'àmbit de la llengua oral i la onomàstica: el DVD Arxiu audiovisual dels dialectes catalans de les Illes Balears i l'Atles ornitonímic de les illes Balears i Pitiüses.

El DVD és fruit d'un treball de l'equip investigador, encapçalat per Jaume Corbera, director de l'arxiu i presenta una selecció de fragments dels 67 vídeos enregistrats. L'arxiu pretén ser una mostra d'allò que la dialectologia catalana cataloga com a «dialecte balear».

Cosme aguiló i Antoni Mestre són els autors de l'Atles ornitonímic de les illes Balears i Pitiüses. L'objectiu d'aquesta investigació, duita a terme per Cosme Aguiló i Antoni Mestre, ha estat saber com es denominaven en els prop de 105 nuclis històrics de les illes Balears cada una de les espècies d'ocells coneguts amb nom popular. S'han entrevistat més de 600 persones i el resultat són més de 200 mapes, un per a cada au, i prop de 1.900 entrades per designar al voltant de 160 espècies. Tots aquests projectes són possible gràcies al pressupost anual de 125.000 euros amb què compta la Càtedra.